Welke steen staat er op uw graf?

 

Veel mensen kiezen voor een grafmonument van natuursteen. Logisch, want weinig materialen hebben zo’n uitstraling van blijvendheid als steen heeft. Maar wist u dat natuursteen ook een keerzijde heeft? Het wordt vaak ver weg gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij sprake is van schending van mensen- en arbeidsrechten, en waarbij het milieu wordt geschaad. Wat kunt u daartegen doen?

Natuursteen

20220504 BGNU Welke steen staat er op uw graf natuursteen

Zonder erbij stil te staan, maken we veel gebruik van natuursteen: basalten tuintegels, een granieten aanrechtblad, marmeren tegels in de badkamer, en ga zo maar door. Ook grafmonumenten worden vaak van natuursteen gemaakt. Sommige soorten natuursteen komen uit Europa, maar een groot deel van de natuursteen die wij in Nederland gebruiken, komt uit landen verder weg. En vooral in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt natuursteen gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij het milieu wordt geschaad en waarbij sprake is van schending van mensen- en arbeidsrechten; denk aan kinderarbeid, slavernij en lage lonen.

Weten waar natuursteen vandaan komt, helpt

20220504 BGNU Welke steen staat er op uw graf Weten waar natuursteen vandaan komt helpt

Om dergelijke misstanden te voorkomen helpt het om te weten waar de natuursteen die u koopt, vandaan komt. TruStone helpt daarbij. Een leverancier van natuursteen die is aangesloten bij het Initiatief TruStone, kan aangeven waar de materialen die hij levert vandaan komen, waar ze verwerkt worden en wat dat betekent voor mens en milieu. Vraag uw steenhouwer hier dus naar als u een grafmonument bestelt.

Verkopers die lid zijn van het Initiatief TruStone gaan samen met hun eigen leveranciers op zoek naar de herkomst van hun producten. Zo brengen zij de risico’s in kaart en kunnen ze eventuele misstanden aanpakken. Ze worden daarbij geholpen door ngo’s en vakbonden.

De natuursteensector in Nederland en Vlaanderen heeft samen met de Nederlandse en Vlaamse Overheid, ngo’s en vakbonden afspraken gemaakt voor een meer verantwoorde productie en inkoop van natuursteen. Hier leest u meer over dit Initiatief TruStone.

Een tweedehands grafsteen

20220504 BGNU Welke steen staat er op uw graf Een tweedehands grafsteen

Maar waarom een grafsteen van ver weg halen, als er al zoveel mooie, maar niet meer gebruikte, stenen in Nederland zijn? Vanuit die gedachte is Circle Stone ontstaan. Circle Stone is een initiatief van GreenLeave en stimuleert dat afgedankte grafstenen ontdaan worden van opschriften en daarna opnieuw als grafsteen worden gebruikt. Door de keuze voor een Circle Stone weet u zeker dat er voor de ‘nieuwe’ grafsteen geen sprake was van kinderarbeid of slavernij, en dat die niet voor nieuwe milieuschade heeft gezorgd. Sterker nog: er was ook geen transport over lange afstand nodig!

Wilt u meer lezen over hoe Circle Stone werkt en waar u een hergebruikte grafsteen kunt vinden, ga dan naar de website van Circle Stone.