Vrijwillig bezig met de dood

 

In februari 2022 werd de Gouden Terebinth voor de vierde keer uitgereikt: de prijs voor vrijwilligers die zich inspannen voor het behoud van een klassieke begraafplaats.

In Nederland houden veel mensen zich vrijwillig bezig met de dood, bijvoorbeeld door ondersteuning te bieden bij rouw. Maar ook veel particuliere begraafplaatsen kunnen niet zonder de inzet van vrijwilligers, die zorgen voor zaken zoals het onderhoud van de begraafplaats en de administratie.

Monumentale begraafplaatsen kunnen niet zonder vrijwilligers

Sommige begraafplaatsen en graven vragen extra aandacht; ze zijn belangrijk voor onze geschiedenis. Het onderhoud van zulke historische begraafplaatsen kan ook niet zonder de inzet van vrijwilligers. Op veel plaatsen in Nederland zijn vrijwilligers actief om oude graven te herstellen, onderzoek te doen naar degenen op een begraafplaats begraven werden en daar voorlichting over te geven.

Behoud funerair erfgoed

Stichting Terebinth zet zich in voor het behoud van funerair erfgoed in Nederland. Behoud van en aandacht voor waardevolle begraafplaatsen en grafmonumenten staat voor de stichting voorop en zij geeft de vrijwilligers die zich daarvoor inzetten graag een steuntje in de rug.

Gouden Terebinth 2022

Tweejaarlijks wordt de Gouden Terebinth uitgereikt: een prijs die de Stichting Terebinth heeft ingesteld om een organisatie, instantie of persoon te onderscheiden die zich bijzonder heeft ingespannen voor het behoud van een klassieke begraafplaats.

Op zaterdag 12 februari 2022 werd de prijs voor de vierde keer uitgereikt. De winnaar was de Stichting Vrienden Begraafplaats Keern uit Hoorn. Deze groep vrijwilligers kreeg de prijs omdat zij binnen ‘een zeer kort tijdsbestek ongelooflijk veel heeft bereikt’, zowel op begraafplaats Keern zelf, als door onderzoek en publiciteit. Ook bieden de Vrienden scholieren de mogelijkheid om een maatschappelijke stage te doen op de begraafplaats in Hoorn, wat de band van de samenleving met het funerair erfgoed versterkt. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, te besteden aan een funerair doel.

In totaal waren er elf inzendingen. Naast de Stichting Vrienden Begraafplaats Keern waren er nog twee andere genomineerden voor de Gouden Terebinth: de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats Naarden en de Stichting Oude Kerkhof Roermond. Zij ontvingen ieder een oorkonde en een cheque van 250 euro.

Hier leest u meer over het Nederlandse funeraire erfgoed en de Stichting Terebinth.

20220302 BGNU Vrijwillig bezig met de dood genomineerden Gouden Terebinth 2022 met hun oorkonde

De drie genomineerden voor de Gouden Terebinth 2022 met hun oorkonde
[foto: Clasien de Vries]

20220302 BGNU Vrijwillig bezig met de dood Terebinth overhandigt wisseltrofee aan Vrienden van Begraafplaats Keern

Terebinth-voorzitter Bert Lever overhandigt de wisseltrofee met de prijs van 1.000 euro aan de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern te Hoorn
[foto: Clasien de Vries]