Versoepeling coronamaatregelen bij uitvaarten

 

Tijdens de persconferentie op dinsdag 15 februari 2022 kondigde minister Kuipers vergaande versoepeling van de coronamaatregelen aan. Ook bij uitvaarten wordt weer meer mogelijk.

Per direct:

  • Het advies om thuis maar vier bezoekers te ontvangen vervalt. Ook in de periode rond een uitvaart hoeft u dus niet meer te tellen hoeveel belangstellenden u ontvangen heeft.
  • Omdat ook het thuiswerkadvies is gewijzigd wordt het voor uitvaartleiders gemakkelijker om de bespreking van de uitvaart weer persoonlijk te doen, bij u thuis of op het kantoor van de uitvaartonderneming.

Met ingang van vrijdag 18 februari 2022:

  • Bij uitvaarten in uitvaartcentra en crematoria mogen tot 500 bezoekers ontvangen mogen worden. De regels van 1,5 meter, mondkapje bij verplaatsing en vaste zitplaats gelden tot 25 februari.
  • Voor horecalocaties geldt een verplichte sluiting vanaf 01.00 uur en werken met 3G. Op locaties met meer dan 500 mensen is daarnaast een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing verplicht.
    Vanaf 25 februari worden deze restricties losgelaten (en geldt bij meer dan 500 personen zonder vaste zitplaats 1G).
  • De verplichte isolatie na besmetting wordt verkort van zeven naar vijf dagen. Heeft u dan 24 uur geen klachten meer, dan kunt u dus ook weer aanwezig zijn bij een uitvaart.

Met ingang van vrijdag 25 februari 2022:

  • De algemene verplichting om anderhalve meter afstand te houden en de mondkapjesplicht vervallen.
20220216 BGNU Versoepeling coronamaatregelen bij uitvaarten

Minister Kuipers drukte ons op het hart om te blijven opletten en elkaar te helpen zodat we elkaar niet besmetten. De basisadviezen - zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en (zelf)testen bij klachten - blijven onverkort belangrijk om besmettingen te voorkomen.

De pandemie is nog niet voorbij; iedereen moet zijn weg vinden in de nieuwe situatie. Het is daarom goed om te bespreken waar iedereen zich prettig bij voelt. Het is een rare tijd, maar samen zorgen we voor een mooi en gezond afscheid.