Heeft u uw crypto-nalatenschap goed geregeld?

 

Ruim 1,6 miljoen Nederlanders hebben zo'n 900 miljoen euro belegd in Bitcoins en andere crypto-valuta. Als die mensen overlijden, laten zij een waardevolle erfenis na. Maar hebben ze die ook goed geregeld?

Crypto

20220308 BGNU Heeft u uw crypto nalatenschap goed geregeld Crypto is versleuteld

Crypto-valuta zoals Bitcoin en Ethereum hebben in het afgelopen decennium een grote vlucht genomen. Veel Nederlanders hebben belegd in zulke crypto-valuta. Maar wat gebeurt er met die belegging als zij overlijden? Crypto-valuta heten niet voor niets crypto: het is versleutelde informatie en er is een zogenaamde private key nodig om erbij te kunnen.

Crypto-nalatenschap niet goed geregeld

Digital Funeral Professionals heeft op een rij gezet hoe Nederlanders met hun crypto-valuta omgaan:

  • 10 procent van de Nederlanders weet niet dat hun partner cryptomunten bezit;
  • zo’n 40 procent van de crypto-bezitters heeft niets geregeld voor de overdracht van de crypto’s bij overlijden;
  • slechts 22 procent van de crypto-bezitters heeft een testament, en maar 3 procent heeft daarin vastgelegd wat er met de crypto-valuta moet gebeuren.

Geen private key, geen erfenis

20220308 BGNU Heeft u uw crypto nalatenschap goed geregeld Geen private key geen erfenis

Als uw nabestaanden niet bij het wachtwoord van uw crypto-valuta kunnen, vervalt uw crypto-nalatenschap voor eeuwig. En als nabestaanden niet weten dat u crypto’s bezit, zullen ze niet snel gaan zoeken hoe en waar u uw wachtwoord heeft bewaard. Zorg dus dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van uw cryptovaluta, en zorg dat u geregeld heeft dat zij dan bij uw private key kunnen. Want hoe u het ook wendt of keert: om crypto-valuata na te laten, moet u tornen aan het veiligheidsaspect van uw belegging.

Onderneem actie!

Kortom: het is goed om na te denken over het nalaten van uw crypto-valuta, en om actie te ondernemen zodat uw nabestaanden de valuta ook daadwerkelijk kunnen erven.

  • Vertel nabestaanden over uw crypto-valuta.
  • Bepaal hoe u uw wachtwoord wilt nalaten.
  • En regel dat dan ook!

Wilt u meer lezen over welke manieren er zijn om uw wachtwoorden veilig na te laten? Lees dan dit bericht van Digital Funeral Professionals (DFP). Digital Funeral Professionals is een partner van BGNU.