Hoe minder mensen, hoe beter?

 

Bij uitvaarten mogen vanaf maandag 25 januari 2021 50 personen aanwezig zijn. Maar is het verstandig om veel mensen voor een crematie of begrafenis uit te nodigen?

In coronatijd geldt dat we onze sociale contacten zoveel mogelijk moeten beperken en we in groepsverband maar met twee personen iets mogen ondernemen. Voor de meeste binnenruimtes waar mensen op één plaats zijn, geldt bovendien een maximum van 30 personen.

Uitvaarten zijn daarvan uitgezonderd. Het maximum aantal personen dat bij een uitvaartplechtigheid aanwezig mag zijn was 100 en is per 25 januari 2021 50. Uiteraard moet de ruimte dan wel groot genoeg zijn om dat aantal personen, plus eventueel personeel anderhalve meter afstand te laten houden.

Het mag, dus we doen het?

Er mogen 50 personen bij een begrafenis- of crematieplechtigheid aanwezig zijn, maar is het verstandig om zoveel mensen uit te nodigen? Daar kun je vraagtekens bij zetten. Het coronavirus - en zeker de nieuwe varianten daarvan - verspreidt zich gemakkelijk in groepen mensen. Of die mensen nu bij elkaar zijn gekomen voor de gezelligheid, of om afscheid te nemen van een overledene: voor het virus maakt het niet uit.

Daar komt bij dat de directe nabestaanden van een overledene tot een risicogroep kunnen behoren, bijvoorbeeld omdat zij al op hoge leeftijd zijn. Of een verminderde weerstand hebben, door de stressvolle tijd voor en rond het overlijden. Hoe meer mensen bij de uitvaart aanwezig zijn, hoe groter het risico dat een van hen - onbedoeld - de nabestaanden besmet.

Andersom is het risico er natuurlijk ook: dat nabestaanden geen verschijnselen hebben, en soms ook negatief getest zijn, maar toch Covid-19 hebben en tijdens de uitvaart een bron van besmetting zijn. Het is geen prettig idee dat mensen die de moeite nemen om nabestaanden een hart onder de riem te steken, als dank een besmetting meekrijgen.

Iedereen moet toch afscheid kunnen nemen

20210119 BGNU Hoe minder mensen hoe beter iedereen moet afscheid kunnen nemen

“Wij zijn een grote familie”, “Moeder was zo actief in de gemeenschap”, “Mijn broer had het zo gewild”. Het houden van een uitvaartplechtigheid is belangrijk voor rouw die je voelt na een overlijden. En dan is het logisch dat we daarbij zoveel mogelijk mensen de gelegenheid willen geven om afscheid te nemen van de overledene en herinneringen op te halen aan diens leven.

Afscheidnemen, meeleven tonen en herinneringen ophalen kan door mensen uit te nodigen om aanwezig te zijn bij de uitvaartplechtigheid en/of de condoleance, maar er zijn natuurlijk meer manieren. Door bijvoorbeeld een drive-through condoleance te organiseren en het mogelijk te maken de uitvaartplechtigheid via internet te volgen, is het niet nodig om met een grote groep bij elkaar te komen. Uw BGNU-uitvaartverzorger kan u daar alles over vertellen.

Kun je het maken om niet naar de uitvaart te gaan?

20210119 BGNU Hoe minder mensen hoe beter niet naar de uitvaart gaan

“Misschien ben ik wel te voorzichtig, maar ik vroeg me toch wel af wat nou wijsheid was: wel of niet naar de uitvaart van de buurman gaan? Kun je het maken om niet te gaan? De rouwbrief vermeldde geen alternatieve mogelijkheden … We zijn gegaan, maar het napraten na afloop hebben we gelaten voor wat het was; we durfden niet”, aldus een van onze medewerkers. En zij is vast niet de enige die zich in deze tijd afvraagt of het verstandig is om een uitvaartplechtigheid bij te wonen.

Niemand moet zich dan ook gedwongen voelen om naar een begrafenis of crematie te gaan, ook als hij niet tot een risicogroep behoort. Het is goed om daar bij het regelen van een uitvaart bij stil te staan en in de rouwbrief op nemen dat ook andere manieren van het tonen van belangstelling erg gewaardeerd worden.

Uitvaarten zijn veilig

Uitvaartplechtigheden worden doorgaans door zo’n 30 tot 50 mensen bezocht en het aantal bij het RIVM bekende besmettingen bij uitvaarten is laag. Het is belangrijk om dat zo te houden. Uitvaartverzorgers, crematoria en begraafplaatsen doen er dan ook alles aan om uitvaarten zo veilig mogelijk te organiseren. Zo nemen ze maatregelen om het gemakkelijker te maken om afstand te houden, zorgen ze voor desinfectiemogelijkheden, geven ze aanwijzingen als de afstandsregels vergeten dreigen te worden, etc.

Minder dan 50 personen

20210119 BGNU Hoe minder mensen hoe beter uitvaarten zijn veilig

Uiteraard wordt ook goed gekeken hoeveel mensen in de aula en condoleanceruimte passen als er anderhalve meter afstand gehouden wordt. Daardoor kunnen er soms minder dan 50 personen bij een uitvaart aanwezig zijn.

Ook is het helaas zo dat niet iedereen zich even goed aan de coronamaatregelen wil houden. Sommige uitvaartondernemingen en crematoria zien zich daarom genoodzaakt om het aantal gasten te beperken tot het aantal dat goed begeleid kan worden. Zo kan ervoor gezorgd worden dat iedereen die aanwezig is, zich veilig voelt.

BGNU vraagt daarvoor uw begrip.