Help mee corona op afstand te houden!

 

Veel coronabesmettingen vinden plaats in de privésfeer. Dan is het - logisch! - extra moeilijk om afstand te bewaren en kan een besmetting zich ongemerkt verspreiden. Dat geldt ook bij uitvaarten. Wat kunt u doen om te voorkomen dat corona zich bij uitvaarten verspreidt?

Help nabestaanden door afstand te houden

20200917 BGNU Help mee corona op afstand te houden Help nabestaanden door afstand te houden

We zijn allemaal mensen. We willen samenzijn. Samen delen in lief en leed. Hoe moeilijk is het om dan toch anderhalve meter afstand te houden! Hoe begrijpelijk om die regel even te laten voor wat hij is. Bij uitvaarten - het moment bij uitstek om liefde en verdriet te delen - voelt het bijna wreed om afstand van elkaar te moeten houden.

En toch … Niemand wil het verdriet en de stress van nabestaanden verergeren door hen ook nog eens een coronabesmetting te bezorgen! Hoe kunnen we elkaar helpen om afstand te houden?

Afstand houden gemakkelijker maken

20200917 BGNU Help mee corona op afstand te houden Afstand houden gemakkelijker maken

Bij het regelen van de uitvaartplechtigheid bespreekt de uitvaartverzorger ook de coronamaatregelen. Hij of zij neemt met de nabestaanden door hoe de locatie waar de uitvaart plaatsvindt daarmee omgaat. Uitvaartcentra en crematoria kunnen bepaalde looproutes aangegeven zijn en kunnen de stoelen in de aula bij de uitvaartplechtigheid op afstand van elkaar plaatsen. Op die manier helpen uitvaartcentra en crematoria u om afstand te houden.

Een andere manier om daarbij te helpen is het verzoek aan directe nabestaanden om tijdens de condoleance achter een tafel plaats te nemen. Zo kunnen de belangstellenden die hen condoleren automatisch op “tafelafstand” blijven. Een andere manier om de condoleance vorm te geven, is door de belangstellenden te vragen aan tafels plaats te nemen, waar de directe nabestaanden dan langs gaan.

Wilt u alstublieft meer afstand houden?

20200917 BGNU Help mee corona op afstand te houden Wilt u aub meer afstand houden

Uitvaartmedewerkers zien dagelijks hoe moeilijk het is om afstand te houden - vooral tijdens de plechtigheid en bij de condoleance na afloop daarvan. Toch zullen ze u aanspreken als u onvoldoende afstand bewaard. Ze hebben begrip voor uw situatie en doen het om u en de andere aanwezigen te beschermen.

Maar uitvaartmedewerkers zijn geen politieagenten. Juist omdat ze zo goed weten, hoe moeilijk het is om niet even een arm om elkaar heen te kunnen slaan - niet elkaar letterlijk nabij te kunnen zijn - is het voor hen lastig om nabestaanden en belangstellenden telkens weer aan te moeten spreken op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar. Daarvoor hebben ze uw hulp nodig.

Afstand houden doen we samen

20200917 BGNU Help mee corona op afstand te houden Afstand houden doen we samen

Tijdens een uitvaart wilt u er voor de nabestaanden zijn. Maar in de periode daarna hebben die u misschien nog wel veel meer nodig. Dan helpt het niet als de aanwezigen bij de uitvaart (mogelijk) ziek zijn geworden en in quarantaine moeten gaan. BGNU heeft daarom haar uitvaartverzorgers opgeroepen om - hoe moeilijk dat ook is - nabestaanden te blijven stimuleren om afstand te houden.

En daarom doen wij nu een dringende oproep aan u om dat ook daadwerkelijk te doen. En om anderen te vragen om dat ook te doen.

Aanspreker bij de uitvaart

20200917 BGNU Help mee corona op afstand te houden Aanspreker bij uitvaart

Moet u een uitvaart regelen? Misschien is het een goed idee om iemand vanuit de nabestaanden, vrienden of kennissen te vragen om op de dag van de uitvaart in de gaten te houden of er voldoende afstand gehouden wordt en mensen daarop aan te spreken. Als dat door directe nabestaanden gevraagd wordt, maakt het meer indruk dan wanneer een uitvaartmedewerker dat doet. Wellicht een rol voor een kleinkind?

Een aanspreker bij een uitvaart was in vroegere tijden iemand die van huis tot huis ging om nabestaanden in kennis te stellen van een overlijden. In coronatijd is het iemand die op verschillende groepjes mensen afstapt en hen aanspreekt op het naleven van de afstandsregel.

Het is een rare tijd. Maar samen zorgen we voor een mooi en gezond afscheid.