Coronaregels: waar moet je rekening mee houden als je een uitvaart organiseert?

 

Sinds 25 september 2021 gelden er nog maar weinig coronaregels bij uitvaarten. Weinig: er is nog wel een aantal zaken waar u even bij moet stil staan, als u nu een uitvaart regelt.

Geen coronatoegangsbewijs in uitvaartcentra

20211022 BGNU Coronaregels en uitvaart Geen coronatoegangsbewijs in uitvaartcentra en crematoria

Toen de coronamaatregelen eind september versoepelden, ging op veel plaatsen gelden “toegang mits coronatoegangsbewijs”. Wie bijvoorbeeld een restaurant wil bezoeken, moet de QR-code van de CoronaCheckApp of uitgeprint op papier kunnen laten zien. Dat geldt niet voor wie een uitvaart in een uitvaartcentrum, crematorium of op een begraafplaats bezoekt. De overheid maakt voor die bijeenkomsten in deze locaties een uitzondering. De aanwezigen hoeven dus niet aan te tonen dat hij of zij gevaccineerd is, of getest is of van corona hersteld is.

Wel coronatoegangsbewijs in horeca-locatie

20211022 BGNU Coronaregels en uitvaart Wle coronatoegangsbewijs in horeca

Dat is anders als u besluit om bijvoorbeeld de condoleance niet in het crematorium of een uitvaartcentrum te houden, maar in een restaurant. Dan moeten uw gasten als zij het restaurant betreden voldoen aan de coronaregels voor de horeca. Ze moeten dan wel een coronatoegangsbewijs laten zien.

Meer over de coronaregels bij uitvaarten leest u op de website van de rijksoverheid.

Met veel mensen samenkomen?

20211022 BGNU Coronaregels en uitvaart Intieme uitvaart met livestream

Het maximum aantal personen dat bij een uitvaart aanwezig mag zijn, wordt bepaald door de (normale) capaciteit van de locatie waar de uitvaartplechtigheid of condoleance plaatsvindt. U kunt voor een uitvaart dus weer een grote groep gasten uitnodigen.

Toch adviseert BGNU om voor u zelf na te gaan of u echt een grote groep mensen wilt uitnodigen om naar de uitvaartplechtigheid tot te komen. Om mensen die - letterlijk en figuurlijk - wat meer op afstand staan bij de uitvaart te betrekken, kunt u namelijk ook de uitvaartplechtigheid (en eventueel ook andere delen van het afscheid) laten filmen en via internet (live of achteraf) met hen delen. Op die manier kunt u het afscheid beleven samen met degenen die u het meest nabij zijn, terwijl u in de periode na de uitvaart toch met een bredere kring van mensen over de plechtigheid kunt napraten.

Het beperken van het aantal aanwezigen bij een uitvaart is natuurlijk ook duurzaam: minder mensen die naar een begrafenis of crematie komen, betekent veelal minder autokilometers.

Elders op onze website leest u meer over waar u op kunt letten om een uitvaart duurzaam vorm te geven.

Het coronavirus is nog niet weg

20211022 BGNU Coronaregels en uitvaart Belangstelling tonen rond een overlijden

De keuze voor zo’n een gecombineerd afscheid - met een kleine groep bij de plechtigheid en anderen via internet aanwezig - betekent ook dat er minder mensen tegelijk samenkomen en kans op het verspreiden van het coronavirus dus veel kleiner is. Belangrijk, want het coronavirus is nog steeds onder ons.

Door de stressvolle tijd voor en rond het overlijden van een dierbare heeft u mogelijk een verminderde weerstand en bent u gevoeliger voor besmetting - niet alleen met het coronavirus, maar bijvoorbeeld ook met griepvirussen. U heeft nu al genoeg aan uw hoofd, daar hoeft ziekte niet bij te komen!

Ook is het goed om erbij stil te staan dat het voor sommige mensen nog niet prettig voelt om met een grote groep samen te zijn; zeker als niet gecontroleerd wordt op coronatoegangsbewijzen. Niemand moet zich gedwongen voelen om naar een begrafenis of crematie te gaan, ook als hij niet tot een risicogroep behoort. U maakt het voor deze mensen gemakkelijker als u in de rouwbrief opneemt dat u ook andere manieren van het tonen van belangstelling erg waardeert. Uw BGNU-uitvaartverzorger kan u daar bij helpen.

Tenslotte

20211022 BGNU Coronaregels en uitvaart Blijf afstand houden

Met hoeveel mensen u ook bij de uitvaart samenkomt, het blijft belangrijk om de basis-coronaregels in acht te nemen. Afstand houden, geen handen schudden: het is ontzettend moeilijk in zo’n emotionele tijd, maar het is wel een goede manier om het coronavirus en andere ziektekiemen van het lijf te houden.

Dat geldt ook voor goed ventileren. In de tijd rond de uitvaart komt u thuis mogelijk vaker en met meer mensen samen dan gebruikelijk: ventileer dan goed!