Uw uitvaart: creatief en groen? Het kan allemaal!

 
20200305 BGNU Uw uitvaart kan creatief en groen

Een verslaggever van Metro ging op bezoek bij een Pop-Up uitvaartshop in Amsterdam waar zij allerlei artikelen zag van lijkwades, assieraden en urnen tot echt lekkere cake. Een uitvaart creatief vormgeven is dus goed mogelijk, concludeerde zij, maar kan het ook duurzaam?

Die vraag legde zij voor aan BGNU-directeur Heidi van Haastert die daar natuurlijk graag antwoord op gaf. BGNU stond niet voor niets aan de wieg van GreenLeave: de stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de uitvaartzorg.

Een mooie uitvaart is voor iedereen anders

Dat een uitvaartplechtigheid er heel anders uit kan zien dan “drie muziekstukken en een plak cake”, daarvan is iedereen inmiddels wel overtuigd. Maar hoe dan wel? Er kan veel en uitvaartwinkels - of een Pop-Up shop, zoals door Metro in Amsterdam bezocht - zijn goede plaatsen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Het helpt u om ideeën op te doen die bij u en uw naasten passen. Want daar gaat het om: wat zijn uw wensen?

Wensen bespreken met een uitvaartverzorger

Onze uitvaartondernemers merken dat mensen steeds vaker al echt hebben nagedacht over hoe hun uitvaart eruit moet zien, en die wensen ook voor hun overlijden bespreken met een uitvaartverzorger. Dat is niet gek, in tegendeel: door uw wensen met een uitvaartverzorger te bespreken krijgt u een nog beter indruk van de mogelijkheden, en de kosten. Het helpt u als u uw wensen vastlegt, en u weet ook hoeveel geld u voor uw uitvaart opzij moet leggen.

Groene uitvaartwensen

Logo Green Leave

Bij de vele keuzes die u kunt maken voor een uitvaart, kunt u gelukkig ook steeds vaker een duurzame keuze maken. Veel mensen doen dat!

Wie inspiratie zoekt voor een duurzame invulling van een uitvaart, moet eens kijken op de website van GreenLeave. Daar vindt u filmpjes en beschrijvingen van duurzame ideeën en producten. Ook voor wie niet heel expliciet voor een groene uitvaart gaat, zijn er tal van ideeën te vinden. Wist u bijvoorbeeld dat u al een belangrijke bijdrage aan het milieu doet, als u de verschillende onderdelen van de uitvaart op één plaats organiseert? Zo bespaart u de belangstellenden veel gereis en is de CO2-uitstoot dus een stuk lager.

Een belangrijk moment verdient alle zorg

SKU Logo - BGNU

Wat de wensen voor uw uitvaart ook zijn, en welke keuzes u ook maakt, de uitvoering ervan moet u aan anderen overlaten.

Een goede uitvaartverzorger heeft kennis en ervaring om uw wensen zo in te vullen dat uw nabestaanden een mooie herinnering aan het afscheid hebben. Ga daarom na of de uitvaartverzorger van uw keuze in het bezit is van het Keurmerk Uitvaartzorg. Uitvaartondernemingen met het Keurmerk Uitvaartzorg voldoen aan nauw omschreven eisen en worden daar ook regelmatig op getoetst. Met een Keurmerk-onderneming zit u dus zeker goed!

Alle leden van BGNU zijn in het bezit van het Keurmerk Uitvaartzorg. Dit zijn dus niet alleen kwalitatief goede uitvaartondernemingen; door aangesloten te zijn bij BGNU tonen zij ook dat ze openstaan voor collegialiteit en kennisuitwisseling in de uitvaartzorg.

En veel leden van BGNU zijn daarnaast ook aangesloten bij GreenLeave. Zij kunnen u extra goed helpen bij het maken van duurzame keuzes.