Nieuws van PostNL

 

PostNL komt in de loop van 2020 met een rouwzegel met waarde 2. Ook start PostNL dit jaar met een pilot voor het aanleveren van rouwpost in het weekend via medische brievenbussen.

Wensen van BGNU-leden in vervulling

Kees van der Spek (Van der Spek Uitvaart, Rotterdam) heeft namens BGNU regelmatig overleg met PostNL over de rouwpost. Overleggen waarbij successen en problemen rond de bezorging worden besproken en wensen van BGNU-uitvaartondernemers met PostNL worden gedeeld. Twee zaken stonden daarbij hoog op het verlanglijstje: flexibele mogelijkheden om rouwpost in het weekend aan te leveren en een rouwzegel die past bij zwaardere rouwbrieven.

Rouwzegel 2

20200115 BGNU Post NL komt juli 2020 met rouwzegel waarde 2

Eind 2019 liet PostNL weten dat er een rouwzegel met waarde 2 gaat komen. Dat is goed nieuws: veel BGNU-uitvaartondernemers stellen vast dat in plaats van de traditionele rouwbrieven steeds vaker voor dikkere en daardoor zwaardere kaarten gekozen wordt. Steeds vaker was het daardoor nodig om twee rouwzegels op een brief te plakken.

PostNL verwacht in februari het eerste ontwerp voor de rouwzegel 2 te presenteren. De planning is dat de rouwzegel 2 vanaf 1 juli 2020 beschikbaar komt in de PostNL webshop.

Aanleveren rouwpost

Voor het aanleveren van rouwpost in het weekend heeft PostNL een haalservice: nadat een afspraak is gemaakt, wordt de rouwpost opgehaald. Veel BGNU-uitvaartondernemers willen meer flexibiliteit dan de haalservice biedt. PostNL gaat daarom onderzoeken of medische brievenbussen gebruikt kunnen gaan worden voor het aanleveren van rouwpost in het weekend. De gemiddelde Nederlander woont binnen een straal van 0-10 kilometer van een medisch brievenbus. Slechts zo’n 0,5% woont verder dan 10 kilometer van een medische brievenbus.

20200115 BGNU Post NL start pilot met medische brievenbussen voor rouwpost

Begin 2020 houdt PostNL een pilot voor het aanleveren van rouwpost in het weekend via de medische brievenbussen. Dan moet duidelijk worden of het openstellen van medische brievenbussen in het weekend een goed alternatief voor de haalservice is.

Nieuwe tarieven voor rouwzegels en rouwverzamelenveloppen

Per 1 januari 2020 gelden er weer nieuwe tarieven voor de rouwzegels. Het basistarief voor brieven in Nederland is verhoogd van € 0,87 naar € 0,91. Ook de tarieven van de rouwverzamelenveloppen zijn, in lijn met de rouwzegels, aangepast. De set met twee verzamelenveloppen kost per 1 januari € 7,30 en de set met 25 verzamelenveloppen kost dan € 80.