Contactgegevens achterlaten bij uitvaart

 

Om het bron- en contactonderzoek dat de GGD doet wanneer iemand positief is getest op het coronavirus te vergemakkelijken, wordt u gevraagd om uw contactgegevens achter te laten wanneer u ergens een horecagelegenheid bezoekt. U krijgt die vraag ook als u een uitvaartplechtigheid bijwoont.

Een hapje en een drankje: horeca bij uitvaarten

20200818 Contactgegevens achterlaten bij uitvaart Horeca bij uitvaarten

Het is in Nederland een goede gewoonte om na afloop van een uitvaartplechtigheid iets met elkaar te eten en te drinken. Koffie met koek, wijn met hapjes, een broodjeslunch: er kan veel en veel uitvaartlocaties zoals uitvaartcentra en crematoria zijn daarop ingericht. Kijkend naar de coronamaatregelen betekent dat, dat ze vallen onder de regels die voor de horeca gelden.

Wat u daar van zult merken, is dat u, als belangstellende bij een uitvaart, gevraagd wordt om uw contactgegevens achter te laten. Overal waar eten en drinken wordt verkocht en genuttigd moet aan bezoekers gevraagd worden om zich te registreren voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Dat geldt dus ook voor horeca rond een uitvaart.

GGD-onderzoek belangrijk

Veel coronabesmettingen gebeuren bij sociale bijeenkomsten zoals familiefeesten, trouwerijen en, ook uitvaarten. Dat zijn gelegenheden waarbij het extra moeilijk is om afstand van elkaar te houden. Dat is begrijpelijk, maar ook dan (en misschien wel juist dan: niemand wil nabestaanden die het al lastig genoeg hebben, ziek maken) erg belangrijk om te doen.

Wanneer iemand die een uitvaart heeft bijgewoond positief test voor het coronavirus, is het belangrijk dat de overige aanwezigen op de hoogte gesteld kunnen worden. Om dat te vergemakkelijken moet de GGD snel kunnen beschikken over de contactgegevens van die personen. De uitvaartbranche werkt daar graag aan mee.

Contactgegevens: GGD of vernietigen

20200818 Contactgegevens achterlaten bij uitvaart Contactgegevens vernietigen na 14 dagen

U kunt daarom als u een uitvaartplechtigheid bezoekt de vraag verwachten of u uw contactgegevens (naam, telefoonnummer, emailadres) wilt achterlaten. Veelal zal u die vraag al voor aanvang van de plechtigheid gesteld worden en kunt u uw gegevens op een kaartje invullen en in een box deponeren. De uitvaartlocatie bewaart deze box. Wordt de locatie door de GGD benaderd om de contactgegevens rond een bepaalde uitvaart af te geven, dan doet zij dat. Is dat niet aan de orde, dan worden de gegevens na 14 dagen vernietigd.

Niet verplicht

De uitvaartlocatie is verplicht om u te vragen of u uw gegevens achter wilt laten, en BGNU stelt het zeer op prijs als u dat doet. U kunt erop vertrouwen dat zeer zorgvuldig met uw gegevens omgegaan wordt. U bent echter niet verplicht om uw gegevens achter te laten. U mag de uitvaartplechtigheid ook bezoeken zonder uw gegevens in te vullen.