Aangescherpte maatregelen uitvaarten 9 - 18 november 2020

 

In de persconferentie van premier Rutte op 3 november 2020 werden onder andere scherpere maatregelen voor uitvaarten aangekondigd.

Het is Nederland gelukt om de stijging van het aantal coronabesmettingen te doorbreken, maar de terugloop van het aantal besmettingen gaat nog te langzaam. Om overbelasting van personeel in de zorg te voorkomen, zijn gedurende twee weken extra coronamaatregelen van kracht. Die maatregelen raken ook uitvaarten.

Maximaal 30 personen

Vanaf maandag 9 november 2020 geldt bij een uitvaartplechtigheid een maximale groepsgrootte van 30 personen, exclusief personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Uitzondering horeca

Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Dat betekent dat een nazit met hapje en drankje mogelijk blijft in  uitvaartcentra en crematoria. Naar aanleiding van vragen van BGNU geeft het ministerie van BZK daarbij aan: “Daarbij geldt wel dat de uitvaartplechtigheid en de nazit op dezelfde locatie moeten plaatsvinden. Onder uitvaartcentra worden verstaan locaties die in de huidige praktijk ook echt als locatie voor een uitvaartplechtigheid te boek staan”.

Minder contacten rond een uitvaart

In de thuissituatie mogen nog maximaal 2 personen per dag ontvangen worden. Behalve bij uitvaartplechtigheden, mag een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens bestaan; zowel binnen als buiten.

Van 9 tot en met 18 november 2020

De op 3 november aangekondigde verzwaring van de coronamaatregelen geldt tot en met 18 november. Dan meldt premier Rutte of ze tot positieve resultaten hebben geleid en we weer teruggaan naar de gedeeltelijke locksdown zoals die vanaf 14 oktober gold.

De meeste maatregelen, zoals de beperking van het aantal contacten in de thuissituatie, gaan in op woensdag 4 november om 22.00 uur. De beperking van de groepsgrootte bij uitvaarten geldt vanaf maandag 9 november.

Vragen over de coronamaatregelen?

20201103 BGNU Aangescherpte maatregelen uitvaarten 9 18 november 2020

Meer informatie over de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown is te vinden op de website van de overheid.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht of de coronamaatregelen vragen aan BGNU? Stelt u die dan bij voorkeur via info@bgnu.nl. Wij beantwoorden uw vragen uiteraard zo snel mogelijk.