Valse e-mails en factuurfraude: wees alert!

 

Recent waarschuwde de Fraudehelpdesk weer dat er veel valse e-mails in omloop zijn. Ook factuurfraude komt veel voor.

Neemt u even de tijd om dit bericht te lezen, en de website van de Fraudehelpdesk te bezoeken. Ook - of liever, juist - als het in uw uitvaartonderneming druk is: nepfacturen (spooknota's) worden vooral verzonden in voor ondernemers drukke tijden. 

Factuurfraude

20190329 Bgnu Fraude Factuurfraude En Spooknota's

Er zijn verschillende vormen van factuurfraude. Een methode is het onderscheppen van echte facturen, bij de post of online. De criminelen passen daarop het rekeningnummer aan en versturen de facturen weer. De factuur die de klant ontvangt, lijkt echt en zal vaak niet tot argwaan leiden. Zeker niet wanneer het om nabestaanden gaat die rouwen, een nalatenschap afwikkelen en proberen het dagelijks leven weer op te pakken. Klanten van uw uitvaartonderneming, dus.

Dat het niet ondenkbaar is dat ook met uitvaartfacturen gefraudeerd wordt, ervoer uitvaartondernemer Ton Claassen anderhalf jaar geleden. Zijn ervaringen leest u hier.

Uw uitvaartonderneming kan ook het slachtoffer van criminele activiteiten worden door "facturen" die u ontvangt. Bij dergelijke spooknota's gaat het in werkelijkheid om een offerte die echter zo is vormgegeven dat hij op een te betalen factuur lijkt. Betaalt u de spookfactuur, dan zit u vaak aan een abonnement vast. Daarnaast zijn er ook nepbedrijven die nepfacturen sturen voor zaken die nooit geleverd worden. 

Nepfacturen worden vaak verzonden op voor ondernemers drukke tijden; de kans dat u de kleine lettertjes over het hoofd ziet, is dan groter. Een overzicht van recente spooknota's vindt u op de website van de Fraudehelpdesk. 

Phishing

20190329 Bgnu Fraude Valse Emails En Phishing

Behalve met nepfacturen kunt u ook te maken krijgen met nepmails. Valse e-mails worden veel gebruikt om u gegevens afhandig te maken, die vervolgens door criminelen worden gebruikt. 

Op de website van de Fraudehelpdesk vindt u altijd In een actueel overzicht met valse e-mails. Een blik op de website maakt duidelijk: vooral bij e-mails van banken en de Belastingdienst moet u op uw hoede zijn. Door goed te kijken naar het adres van de afzender van de email - dat vaak net iets verschilt van het echte adres van de bank of instelling waarvoor de criminelen zich voordoen - kunt u schade voorkomen.

Fraude is veelzijdig

Uit het voorbeeld van Ton Claassen moge duidelijk worden dat iedere onderneming het slachtoffer kan worden van fraude. De Fraudehelpdesk geeft veel informatie voor ondernemers, bijvoorbeeld over de verschillende soorten fraude zoals ook over domeinnaamfraude en acquisitiefraude, die ook telefonisch kunnen plaatsvinden. Bij de Fraudehelpdesk kunt u fraude ook melden