Rouwpostnieuws

 

BGNU overlegt jaarlijks met PostNL over de rouwpost. Dit jaar is onder andere gesproken over de rouwzegels, aanleverlocaties, en het weer! Daarnaast leest u hier natuurlijk informatie over de postbezorging rond de feestdagen in december. 

Code rood

20191010 Bgnu Nieuws Over Rouwpost Post Nl Heeft Code Rood Procedure

Een weeralarm kan grote gevolgen hebben voor de postbezorging. Bij extreme weersomstandigheden geeft het KNMI een code rood af. Onder zulke omstandigheden kan het normale proces van PostNL vertraging oplopen. Voor de rouwpost heeft PostNL daarom een speciale procedure opgesteld: het code-roodproces. PostNL spant zich dan maximaal in om de rouwpost op te halen bij geselecteerde afgiftelocaties.

PosNL adviseert om, wanneer het KNMI code rood afgeeft, rouwpost af te geven bij een code-rood-PostNL-locatie. De code-rood-PostNL-locaties zijn dan te vinden op de PostNL-website of kunnen opgevraagd worden via de klantenservice. 

Rouwpost kan ook op andere PostNL-locaties worden ingeleverd maar dan bestaat er een risico dat de rouwpost vertraging oploopt.

Rouwzegel 2

Rouwbrieven worden steeds vaker op dikker papier gedrukt. Brief en envelop wegen dan al gauw meer dan 20 gram en zijn dan te zwaar voor één rouwzegel 1. Het was dan ook een wens van veel BGNU-leden dat er ook een rouwzegel 2 zou komen. PostNL heeft dit opgepakt en is activiteiten gestart om een rouwzegel 2 per juli 2020 aan te kunnen bieden via de PostNL-webshop. 

Rouwzegels printen

Nog een wens van veel BGNU-leden: een rouwzegel die direct, met het adres, op de rouwenvelop geprint kan worden waardoor het plakken van rouwzegels niet meer nodig is. Een dergelijk zegel zou een eigen ontwerp kunnen hebben of in lijn met de huidige rouwzegel vormgegeven kunnen worden. PostNL heeft toegezegd te gaan onderzoeken hoe daar invulling aan gegeven kan worden. Duidelijk is al wel dat een digitale rouwzegel altijd een 2D-code en opzetkenmerken zal bevatten. 

Rouwbrieven in het weekend

In het weekend kunnen rouwbrieven op een beperkt aantal locaties worden aangeleverd bij PostNL. Veel uitvaartverzorgers zouden het prettig vinden als dat aantal locaties wordt uitgebreid. PostNL heeft in heel Nederland zo’n 500 medische brievenbussen, die op zondag om 17.00 uur geleegd worden. Die post wordt dan op maandag bezorgd. In het brancheoverleg heeft PostNL toegezegd te gaan onderzoeken of deze medische brievenbussen op zondagen ook voor rouwpost gebruikt zouden kunnen worden. 

Vertraging rouwpost

20191010 Bgnu Nieuws Over Rouwpost Vertraging Bij Rouwbrieven

Om vertragingen te voorkomen is het belangrijk dat de rouwverzamelenvelop wordt voorgemeld bij PostNL en dat contactgegevens worden vermeld. Als er iets mis gaat met de rouwverzamelenvelop kan PostNL de afzender van de rouwbrieven informeren. 

Ook geeft PostNL aan dat het handig is als bijvoorbeeld het telefoonnummer van de uitvaartverzorger op de envelop van een rouwkaart is vermeld. PostNL kan dan de uitvaartverzorger informeren als er iets mis gaat met een individuele rouwkaart. Sommige uitvaartverzorgers plakken daarom al een voorbedrukte sticker met hun contactgegevens op elke rouwenvelop.

Vanuit de uitvaartbranche is aangegeven dat het handig zou zijn als de uitvaartverzorger (of nabestaande) de rouwverzamelenvelop zou kunnen traceren. PostNL heeft toegezegd te onderzoeken of er daarvoor mogelijkheden zijn. 

Rouwpost in december 2019

De decemberfeestdagen komen er weer aan. Voor de rouwpost gelden er dan een aantal afwijkende aanlever- en bezorgtijden in december en januari. Meer informatie daarover leest u op de website van PostNL