Gratis online trainingen over omgang met dementie

 

Tijdens de BGNU-ledenvergadering op 29 mei 2019 gaf cognitie- en gedragswetenschapper Paul Jansen (Dementiewijs / Anneke van der Plaats Foundation) waardevolle tips voor de omgang met mensen met dementie. Samen dementievriendelijk heeft nu online trainingen over dit onderwerp voor medewerkers met klantcontact. 

20190903 Bgnu Gratis Online Trainingen Over Omgang Met Dementie

Nederland vergrijst en het aantal mensen dat een vorm van dementie krijgt, neemt toe. De verwachting is dat in de komende twintig jaar het aantal mensen met dementie verdubbelt; nu hebben zo'n 200.000 mensen dementie.

Ook medewerkers in de uitvaartzorg zullen daardoor steeds vaker te maken krijgen met mensen met dementie. Voor BGNU was dat aanleiding om cognitie- en gedragswetenschapper Paul Jansen (Dementiewijs / Anneke van der Plaats Foundation) te vragen om tijdens de ledenvergadering op 29 mei 2019 zijn ideeën te delen over hoe uitvaartverzorgers en andere uitvaartmedewerkers het beste met mensen met dementie kunnen omgaan. BGNU-leden kunnen de tips van Paul Jansen teruglezen in de kennisbank van deze website. 

Dementie herkennen

Dementie kan soms moeilijk te herkennen zijn. Soms zien we wel dat er “iets” met iemand is, maar willen we er niet meteen van uitgaan dat die persoon een vorm van dementie heeft. Er zijn echter verschillende signalen waaraan, zeker in combinatie, dementie te herkennen is, zoals onrust, problemen met taal, met dagelijkse handelingen en een slecht beoordelingsvermogen. Op de website van Samen dementievriendelijk worden de meest voorkomende symptomen beschreven en is ook een handige pdf te downloaden. 

Mensen met dementie helpen

Niet alleen in de kennisbank van BGNU zijn tips te vinden over de omgang met mensen met dementie, ook de website van Samen dementievriendelijk beschrijft wat goed en minder goed werkt in het contact met mensen die dementie hebben. 

Kennis over dementie in de praktijk brengen

Op samendementievriendelijk.nl/injewerk biedt Samen dementievriendelijk online trainingen aan die gericht zijn op medewerkers met klantcontact, direct of telefonisch. De trainingen zorgen voor meer bewustzijn over de omgang met mensen met dementie. 

Er zijn elf trainingen voor specifieke beroepsgroepen - waarin ook situaties geschetst worden die zich makkelijk laten vertalen naar de uitvaartzorg - en een algemene training. De online trainingen zijn gratis en duren 15 minuten. Medewerkers die de trainingen volgen leren dementie te herkennen en er op een goede manier mee om te gaan.