Duurzaam bezig

 

BGNU-lid en GreenLeave-woordvoerder Roel Stapper gaf begin juli 2019 een interview over duurzame uitvaarten aan VNO-NCW. Maar ook PostNL vergroent, en dat biedt mogelijkheden voor uitvaartondernemers.

Duurzame uitvaarten onder de aandacht van ondernemend Nederland

20190717 Bgnu Duurzaam Bezig Recyclen Van Grafstenen

BGNU en GreenLeave presenteerden hun gezamenlijke position paper over duurzaamheid. Niet alleen tijdens het BGNU NetwerkEvent op dinsdag 18 juni jongstleden werd die onder de aandacht gebracht, ook bij de pers werd aandacht gevraagd voor hoe uitvaarten duurzamer vormgegeven kunnen worden. GreenLeave-woordvoerder Roel Stapper (Zuylen Uitvaartverzorging, Breda) greep dan ook de kans om de aandacht van ondernemend Nederland op de verduurzaming van uitvaarten te vestigen. Het interview dat hij gaf is te lezen op de website van Forum, het blad van ondernemersvereniging VNO-NCW. 

Duurzaam verzenden

20190717 Bgnu Duurzaam Bezig Postbezorging Per Elektrische Fiets

Niet alleen de uitvaartzorg kent initiatieven die leiden tot meer duurzaamheid. Ook het verzenden van post en pakketten kan en moet een stuk duurzamer worden. In ieder geval PostNL maakt daar werk van.

In dit jaar wil PostNL in zes steden uitstootvrij bezorgen, volgend jaar moeten daar nog eens tien steden bijkomen en in 2025 moet in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgd worden. PostNL werkt daarvoor met hubs aan de stadranden waar zendingen gesorteerd en gebundeld worden, om vervolgens emissievrij binnen de stad verspreid te worden. Bijvoorbeeld door biogas- of elektrische pakketbussen, en door elektrische bakfietsen.

Maar het beste is het natuurlijk wanneer niet meer verzonden wordt dan nodig is. Op haar website geeft PostNL daarvoor tips

CO2-compensatie voor uw rouwpost?

Op diezelfde website biedt PostNL de mogelijkheid post CO2-neutraal te versturen: Groene post. U kunt er berekenen hoeveel CO2-uitstoot het verzenden van uw post veroorzaakt. Vervolgens kunt u die uitstoot compenseren. PostNL investeert de compensatie in duurzame projecten. Zo is al geïnvesteerd in windmolenprojecten in Turkije, China en Taiwan. De CO2-compensatie van Groene post mag worden opgenomen in het duurzaamheids- en jaarverslag.