Brancheblad Uitvaartzorg 2019 #5: Duurzaam

 

Brancheblad Uitvaartzorg. Sinds 1945 hét gezaghebbende vakblad voor uitvaartprofessionals, ondernemers en bestuurders in de uitvaartbranche. BU heeft een onafhankelijke journalistieke redactie en is een uitgave van Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU).

Goedkoop groen

20190527 Bgnu Brancheblad Uitvaartzorg 2019 5 Duurzaamheid

Brancheblad Uitvaartzorg heeft een onvolprezen, want actieve redactiecommissie, met leden uit alle geledingen van de uitvaartpraktijk. Zij fungeert als denktank en signaleert wat er speelt en waarover geschreven moet worden. Ik mail de commissie ook de kopij, een paar dagen voor die naar de eindredactie gaat.

Deze keer, een themanummer over duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen, kwamen er veel opmerkingen, vooral suggesties over wat er ook nog in zou moeten. Loes Rooijakkers, wetende dat ik het voorwoord als laatste schrijf, gaf vindingrijk aan: ‘Misschien kun je er nog iets mee in je voorwoord?’

Misschien denkt u nu: ‘Loes heeft toch zelf een column?’ Dat is zo, maar daarin – zo heb ik haar op het hart gedrukt – kan ze maar één onderwerp per keer kwijt. Ze had er nog een stuk of elf. Duurzaamheid is kortom een thema waar we nog wel vaker op terug zullen komen. Na deze lange inleiding ga ik in dit voorwoord nog in op drie door de redactiecommissie aangedragen punten. 

Pauline Baijer meldt naar aanleiding van het artikel ‘Ban plastic bij de uitvaart’ dat zij geen incontinentiemateriaal gebruikt bij het afleggen. ‘Niet nodig, want de rigor mortis werkt ook op de sluitspieren.’ Goede tip. Dat zou veel nodeloos meegegeven plastic schelen. We vernemen graag uw ervaringen.

Loes Rooijakkers stelt voor om 24/7 te cremeren. Dat bespaart gas, want cremeren in een oven die nog moet worden opgestart, kost meer energie dan een oven die al op temperatuur is. Het ‘uitzwaaien van de rouwauto’ zou heel goed het sluitstuk van het uitvaartritueel kunnen zijn. Veel mensen hoeven niet zo nodig bij het invoeren te zijn.

Als de overledene daarna ‘stil’ gecremeerd wordt, doet het tijdstip waarop dat gebeurt er weinig toe. Waarom zou het meteen of op dezelfde dag moeten zijn? De as mag toch pas een maand later worden opgehaald. Steeds vaker wordt er gekozen voor een bijeenkomst op een locatie naar eigen keuze en een technische crematie. Op verschillende plaatsen – vooral in het westen van het land volgens Monuta’s laatste onderzoek naar begraaf- en crematiekosten – is dat ook veel goedkoper.

En zo kom ik op een ander punt van Loes: duurzaam hoeft zeker niet duurder te zijn. Groen en goedkoop gaan vaak prima samen.

Marjon Weijzen, hoofdredacteur

Heeft u al een abonnement?

Bgnu Heeft U Al Een Abonnement Op Het Brancheblad Uitvaartzorg

BGNU-leden krijgen een gratis abonnement en kunnen gebruik maken van de aantrekkelijke kortingsregeling voor extra abonnementen voor medewerkers.

Bent u geen BGNU-lid maar wilt u toch een abonnement? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met Performis BV:  T 073-6895889   
E branchebladuitvaartzorg@performis.nl.