Brancheblad Uitvaartzorg 2019 #4: Generaties

 

Brancheblad Uitvaartzorg. Sinds 1945 hét gezaghebbende vakblad voor uitvaartprofessionals, ondernemers en bestuurders in de uitvaartbranche. BU heeft een onafhankelijke journalistieke redactie en is een uitgave van Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU).

20190405 Bgnu Brancheblad Uitvaartzorg 2019 4 Generaties

Om een uitvaart te regelen zit je vaak om tafel met vijftigers en zestigers. Maar soms zit je aan tafel met mensen die een stuk ouder zijn. Laatst organiseerde ik een uitvaart met een groep tachtigers. Het ging om hun zus. Een van de broers was executeur. Broer regelde de uitvaart het liefst met mij alleen, maar toen ik er kwam zat Zus’ huisje tjokvol. Overal schuifelden bejaarden: in de voor- en achterkamer, in de keuken, en op het plaatsje zat nog een heel gezelschap gevorderde senioren aan de thee.

Terwijl twee dames van de Buurtzorg, geflankeerd door wat zussen, de laatste zorg verrichtten, installeerden de executeur-broer en ik ons aan het uiteinde van een lange tafel. Een voor een schoven de broers, zussen, zwagers en schoonzussen aan, en ook de vriend van Zus. Een kwartier later zat de hele familie om tafel. Door mij werden ze verwelkomd, door executeur-broer gedoogd. Ze moesten hun vinger opsteken als ze iets wilden zeggen. Daar hielden de eigenwijze zussen en zwagers zich niet aan.

Toen executeur-broer zich liet storen door alweer een telefoontje, trok de oudste zus hem geërgerd aan zijn mouw: “Je hebt hier een uitvaart te regelen.” Maar ik maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik om bij de andere familieleden wensen te inventariseren. Iedereen kon meedenken en daar is het plan een stuk beter van geworden. Het was mooi hoe zij de uitvaart van hun zus vormgaven. Ze maakten een rooster zodat hun zus tot aan de uitvaart nooit alleen lag. Misschien schoten ze in sommige opzichten wat door. Op de kaart kwamen vijftig namen (ook alle achternichtjes en –neefjes), in de kerk bezetten ze de voorste zes banken en op de dag van de uitvaart puilde het huisje en de tuin uit met drie generaties.

Eigenlijk zou je bij elke uitvaart een denkbeeldige ‘groepsfoto’ kunnen maken, met de overledene in het midden en zijn of haar dierbaren in een vlek er zo omheen gegroepeerd dat de afstand voor elk familielid of vriend past bij de relatie. Een van die personen is je opdrachtgever.

Kinderen (50-60) vergeten nogal eens de broers en zussen van hun ouders. Hier hadden de broers en zussen misschien de neiging om zich wat te belangrijk te maken en de vrienden en vriendinnen van hun zus wat te laten ondersneeuwen. Een toename van alleenstaanden zonder kinderen maakt het organiseren van uitvaarten complexer, spannender en leuker. Elke keer weer bijzonder.

Marjon Weijzen, hoofdredacteur

Heeft u al een abonnement?

Bgnu Heeft U Al Een Abonnement Op Het Brancheblad Uitvaartzorg

BGNU-leden krijgen een gratis abonnement en kunnen gebruik maken van de aantrekkelijke kortingsregeling voor extra abonnementen voor medewerkers.

Bent u geen BGNU-lid maar wilt u toch een abonnement? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met Performis BV:
T 073-6895889   
E branchebladuitvaartzorg@performis.nl.