BGNU bij EFFS-bijeenkomst in Parijs

 

Op 21 en 22 november vond de jaarlijkse bijeenkomst van de European Federation for funeral services (EFFS) plaats op de Funeraire in Parijs. Namens BGNU nam Wouter van Aaken  (DELA) deel. Tijdens de bijeenkomst is een nieuw bestuur geïnstalleerd en werd op een aantal inhoudelijke vlakken kennis uitgewisseld.

Europese norm voor uitvaartverzorging EN15017 is klaar

20191125 Bgnu Bij Effs Bijeenkomst In Parijs

De EFFS heeft de afgelopen jaren veel tijd geïnvesteerd in de totstandkoming van de nieuwe Europese norm EN15017. Deze is vanaf 1 november definitief en tegen betaling verkrijgbaar via deze link. In 2020 kijkt de EFFS naar verdere implementatie van deze standaard.

De twee andere focuspunten voor 2020 worden een intensievere lobby voor “Schengen for the deceased” en de totstandkoming van een Europese uitvaartinfotheek. Wouter van Aaken zal dit laatste project gaan trekken.

Europese uitvaartgewoonten

Een nieuw onderdeel tijdens de bijeenkomst was de presentatie van een onderzoek vanuit de EFFS naar Europese uitvaartgebruiken. De algemene lijn is dat er op bijna alle onderdelen heel grote verschillen zijn!

De crematiegraad verschilt van 10 procent in Roemenië, tot 90 procent in Zwitserland. Crematieprijzen verschillen van het niveau waar Nederland op zit, tot prijzen onder de 200 Euro in Oost-Europa. In heel Europa zijn er nog geen andere technieken dan begraven en cremeren toegestaan. Er zijn wel experimenten en onderzoeken. In Wallonië is op dit moment speciale aandacht en veel discussie over humudisatie: het composteren van het lichaam.

Het verdienmodel lijkt in de meeste landen wel hetzelfde, hoewel vooral in zuidelijke landen ondernemers meer belang hechten aan de verkoop van sieraden. De meest opvallende variatie is Roemenië. Daar komt de helft van de inkomsten uit catering. Het is daar gewoonte om na de uitvaart een traditionele driegangenmaaltijd te hebben. Daarnaast heeft de familie op verschillende andere dagen later ook nog herdenkingsmaaltijden.

Groene uitvaarten zijn in veel landen geen echt thema. Vooral in de noordelijke Europese landen zijn er initiatieven rond internet. Heel groot zijn deze initiatieven nog niet.

De EFFS gaat dit onderzoek publiceren op effs.eu.

Bezoek aan crematorium Père Lachaise

20191125 Bgnu Effs Bijeenkomst Tijdens Uitvaartbeurs Funeraire In Parijs

De tweede dag bestond onder andere uit een bezoek naar het historische crematorium op de beroemde begraafplaats Père Lachaise. Het crematorium in neo-Byzantijnse stijl stamt uit 1887 en verzorgt maar liefst 6000 crematies per jaar. 

De ruimtes en ovenfaciliteiten zijn naar Nederlandse standaarden sober en verouderd. Over 3 jaar wordt het crematorium gerestaureerd door de nieuwe concessiehouder Funecap. Vanuit het niets is deze partij met een private-equity achtergrond in 10 jaar tijd gegroeid naar een bedrijf met 10 procent marktaandeel en 60.000 uitvaarten. 

Kijkje op de Funeraire

De EFFS bijeenkomst vond plaats tijdens de Funeraire. Een uitvaartbeurs met vooral heel veel luxe kisten, plastic bloemen, bronzen beelden en kleurrijke naamplaatjes. Meest opvallende producten: een houten kist in de vorm van een cocon, erg veel luxe en kleurrijke kistbekleding en een start-up die asverstrooiingen bij de Mont-St. Michel uitvoert met behulp van een drone.  

Europese ontwikkelingen in het Brancheblad Uitvaartzorg

Kortom: er gebeurt veel in de landen om ons heen. Om de Europese ontwikkeling zichtbaar te blijven houden, wordt de rubriek “Ondertussen in…” in het Brancheblad Uitvaartzorg in 2020 uitgebreid. In het volgende nummer wordt ook verder ingegaan op het bovengenoemde vergelijkende onderzoek.