Regioworkshop Mediation en Uitvaartverzorging

 

Op donderdag 7 juni 2018 vindt in Breda de workshop Mediation en Uitvaartverzorging plaats. Uitvaartondernemingen - leden en niet-leden van BGNU - staan dan stil bij de vraag hoe mediation-technieken kunnen helpen om te komen tot een passend afscheid wanneer problemen tussen nabestaanden de kop opsteken. 

Samengestelde gezinnen

20180515 Bgnu Regioworkshop Mediation En Uitvaartverzorging

Uitvaartondernemers worden steeds vaker geconfronteerd met verstoorde relaties tussen nabestaanden. Het aantal gebroken en patch-workgezinnen waarmee zij aan tafel zitten om de uitvaart te bespreken, neemt toe. En daarmee de kans op verschillende gezichtspunten op hoe de uitvaart eruit moet gaan zien.

Het eerste verdriet kan leiden tot agressie en woede van nabestaanden naar elkaar, maar ook naar de uitvaartverzorger. Daarbij kunnen drank en drugs in het spel zijn. Of men kan het elkaar niet gunnen om afscheid te nemen. Men kan er niet samen uit (willen) komen hoe het afscheid er uit moet zien. Etc.

Veranderende rol uitvaartverzorger

Daar komt bij dat de taak van de uitvaartverzorger verandert. Waar vroeger de uitvaartverzorger nodig was om de logistiek rondom een crematie of begrafenis te regelen, verschuift zijn rol steeds meer naar iemand die helpt invulling te geven aan het persoonlijke karakter van een uitvaart. Daarbij moeten vaak bruggen gebouwd worden tussen nabestaanden om voor ieder familielid een passend afscheid te creëren. 

Goed afscheid voor iedereen belangrijk

Voor uitvaartverzorgers is het dus steeds vaker een uitdaging om binnen een week een mooi, waardig en respectvol afscheid te organiseren waar alle partijen binnen een familie toch op een gepaste (eigen) wijze afscheid kunnen nemen van iemand die hen dierbaar is. Een goed afscheid is voor iedereen belangrijk om het rouwproces een goede start te geven.

Mediation-technieken inzetten

Hoe kunnen technieken vanuit de mediation de uitvaartverzorger helpen om op een goede manier tot het einddoel te komen: een passend afscheid voor alle partijen? Tijdens de bijeenkomst die op donderdagmiddag 7 juni 2018 in Breda plaatsvindt, wordt daar uitgebreid bij stil gestaan.

Ellen Sijberden, van Sijberden Mediation, probeert samen met de aanwezigen een antwoord te geven op die vraag en handvatten te bieden voor de dagelijkse praktijk van uitvaartverzorgers. Ellen Sijberden is MfN rechtbank mediator en gevestigd in Breda.

Nieuwsgierig? Meldt u hier aan!