Energie besparen? Doen!

 

Ook voor uitvaartondernemingen kan het aantrekkelijk zijn om zich te verdiepen in energiebesparende maatregelen. En soms is het zelfs verplicht! De eerste stappen zijn gemakkelijk te zetten met een aantal handige websites die BGNU voor u op een rijtje heeft gezet. 

Wet milieubeheer

20180802 Bgnu Klimaatwet 01 Stekker

Voor sommige ondernemingen is het verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. De Wet milieubeheer schrijft voor dat ondernemingen die minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken, verplicht zijn alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn of die een internal rate of return (IRR) van 15% opleveren. Een aantal van deze grootverbruikers is van die verplichting uitgezonderd en voor hele grote ondernemingen gelden aanvullende eisen. 

Geld besparen zonder investeringen

20180802 Bgnu Klimaatwet 02 Computerschakelaar

In Nederland is de Wet milieubeheer de belangrijkste wet waar het gaat om milieubescherming. Uit onderzoek dat Kantar TNS deed naar de bekendheid van de wet bleek echter dat slechts 17 procent van de ondervraagde ondernemers de inhoud kent, 37 procent de wet van naam kent en 43 procent de wet helemaal niet kent. En dat is jammer, want, of een onderneming onder de verplichting valt of niet: energiebesparing kan financieel aantrekkelijk zijn en in het kielzog van de wet zijn er verschillende subsidiemogelijkheden.

Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt overigens dat ondernemingen 10 tot 15 procent kunnen besparen op energie, zonder investeringen te doen. Worden er wel investeringen gedaan, dan kan veelal meer bespaard worden. 

Energie besparen? Doen dus!

20180802 Bgnu Klimaatwet 03 Gloeilampen

Veel ondernemers hebben natuurlijk al maatregelen genomen. Bijvoorbeeld ten aanzien van verlichting, isolatie, verwarming, regeltechnieken en gedragsregels. BGNU raadt ook uitvaartondernemers aan om hier actief mee aan de slag te (blijven) gaan. Ondernemingen die maatregelen moeten nemen en dat niet doen, kunnen een forse boete krijgen. Nog afgezien van het feit dat de bewijslast bij de ondernemer ligt. Ondernemers krijgen wel de gelegenheid om de maatregelen eerst alsnog door te voeren, voordat de boete echt wordt opgelegd. Maar waarom wachten?

De overheid geeft informatie en tools om te checken welke verplichtingen een onderneming heeft. Bij het nemen van energiebesparende maatregelen is hulp van de overheid mogelijk in de vorm van subsidies, goedkope leningen en andere stimuleringsregelingen, waarvan sommige te combineren zijn. 

Meer informatie daarover is te lezen in de kennisbank van BGNU.