Duurzame inzetbaarheid: bindt de strijd aan tegen geldzorgen

 

Duurzame inzetbaarheid: het is een van de belangrijkste onderwerpen van de cao Uitvaartbranche. En daarbij wordt al gauw gedacht aan de gevolgen van fysieke belasting en flexibele inzetbaarheid, maar heeft u al stilgestaan bij de invloed die financiële zorgen of onzekerheid kunnen hebben op de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers?

Financiële zorgen: een bron van stress

20180806 Bgnu Financieel Gezonde Medewerkers 03 Duurzame Inzetbaarheid Stress

Geldzorgen zijn een bron van stress en kunnen leiden tot concentratieverlies en verzuim. De financiële problemen van een werknemer met een voltijds dienstverband en een modaal inkomen, kosten een werkgever zo'n 13.000 euro per jaar door verzuim, productiviteitsverlies en administratieve kosten. En ze hebben impact op de duurzame inzetbaarheid van de medewerker. 

Redenen te over om er alert op te zijn of medewerkers zich zorgen maken over hun financiële situatie en daar actie op te ondernemen. 

Financiële mogelijkheden voor arbeidsmobiliteit

20180806 Bgnu Financieel Gezonde Medewerkers 04 Arbeidsmobiliteit Pensioen

Leiden geldzorgen tot stress, geen inzicht hebben in toekomstige financiële mogelijkheden heeft minder directe gevolgen, maar zorgt er wel voor dat medewerkers risico’s mijden. De Volkskrant schreef in juni 2018 dat medewerkers die geen inzicht hebben in hun toekomstige financiële mogelijkheden of onzeker zijn over hun financiële ruimte, terughoudender zijn in het zetten van nieuwe carrièrestappen. Medewerkers die dat inzicht wel hebben, zijn minder honkvast. Zij stappen eerder over naar een andere functie, een andere werkgever of starten als zelfstandige. 

Of (de wat oudere) werknemers stoppen eerder met werken. Ook niet onbelangrijk waar het om pensioen gaat: medewerkers die inzicht hebben in hun pensioenregeling, waarderen die arbeidsvoorwaarde doorgaans meer!

Ook hier liggen dus goede redenen om aandacht te besteden aan de financiële situatie van uw medewerkers. Wilt u weten hoe u dat kunt doen? Lees dan verder in de kennisbank van BGNU.

Nog niet helemaal overtuigd van wat meer inzicht in de toekomstige financiële situatie kan opleveren? Bekijk deze video en u weet wat het voor uw onderneming en medewerkers kan betekenen!

Bent u op zoek naar een aanleiding om vragen rond pensioenen in het voetlicht te zetten? De Pensioen3daagse 2018 wordt gehouden van 6 tot en met 8 november.