Doe mee met de Week van de RI&E

 

Tijdens de landelijke Week van de RI&E zijn er kortingen, gratis workshops en tal van andere acties over het brede veld van arbeidsomstandigheden. Diverse bedrijven bieden gratis arbo- en RI&E-checks, beginners- en opfriscursussen met flinke kortingen en gratis telefonisch advies en webinars, bijvoorbeeld over omgaan met werkstress of over het werken met gevaarlijke (conserverings)stoffen.

RI&E voor de uitvaartbranche

BGNU en Nardus ontwikkelden voor de uitvaartbranche de Arbocheck, een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) speciaal  voor uitvaartondernemingen. Hierin zijn de belangrijkste arbo-risico’s opgenomen. Kleinere en middelgrote ondernemingen - tot 25 werknemers, uitgezonderd vrijwilligers, stagiaires en tijdelijke uitzendkrachten -  kunnen deze gebruiken en hoeven deze niet te laten toetsen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

Arbocheck

Aan de hand van gerichte vragen en verwijzing naar de Arbocatalogus voor de uitvaartzorg geeft deze Arbocheck u direct een goed overzicht van de belangrijkste risico’s in uw bedrijf en van de mogelijkheden om deze te verbeteren. Vervolgens stelt u met behulp van het Plan van aanpak een prioriteitenlijst met actiepunten op. Ook legt u hierin vast welke maatregelen genomen gaan worden en wanneer u de verbeteringen doorgevoerd wilt hebben.

Zo gaat het bij Koper beheer

Rodney Rosink zorgde eind vorig jaar dat de RI&E van Koper beheer (Siebrand, Meander en Jager), weer up-to-date was. De chauffeur-overledenenverzorger is tevens student human resource management en stortte zich met een medestudent op de klus. “De arbocheck van BGNU is een prima middel,” vertelt hij, “goed uitvoerbaar, gewoon een kwestie van invullen.”

Drie dagen

Hoeveel tijd waren ze ermee kwijt? “Wij hebben het verspreid over een paar weken, want we moesten allerlei zaken nazoeken op onze drie vestigingen, maar alles bij elkaar opgeteld, denk ik dat je in een dag of drie een heel eind bent. Een volgende keer gaat het sneller, want we laten het niet weer zo lang liggen,” lacht de nieuwbakken personeelsmedewerker, die sinds anderhalf jaar het team versterkt.

Elke twee jaar

Rosink gaat de RI&E voortaan elke twee jaar updaten. Tenzij er eerder grote wetswijzigingen zijn, zoals nu met de AVG, of interne veranderingen, zoals de aankoop van een nieuw bedrijf. “Of de introductie van een nieuwe gevaarlijke stof,” vult de HRM-er aan. “Bijvoorbeeld een nieuwe balsemvloeistof.”

Week van de RI&E

20180601 Bgnu Week Van De Rie Risico Inventarisatie En Evaluatie

De Week van de RI&E is voor u wellicht een mooie aanleiding om ook uw RI&E weer eens te up-daten. 

Kijk op Weekvanderie.nlBgnu.nl/kennisbank/arbo of Rie.nl (Steunpunt RI&E).