Britse mededingingsautoriteit in actie

 

In de Britse uitvaartmarkt gaat jaarlijks zo’n 2 miljard pond om. De gemiddelde kosten van een uitvaart zijn meer dan verdubbeld sinds 2004. Een reden voor de Britse mededingingsautoriteit om onderzoek te doen, aldus de Brits krant The Guardian in juni 2018.

Onderzoek mededingingsautoriteit naar kostenstijging uitvaarten

20180807 Bgnu Uitvaartbranche Verenigd Koninkrijk 03 Stijgende Uitvaartkosten

De Britse mededingingsautoriteit zal met name de snelheid van de prijsverhoging onderzoeken. Maar daarnaast zal ze ook kijken of de informatie die uitvaartondernemers geven over prijzen en diensten niet te verwarrend is voor mensen om de voor hen beste optie te kunnen kiezen.  De mededingingsautoriteit geeft aan dat het belangrijk is dat het regelen van een uitvaart, in een emotionele periode, zo gemakkelijk mogelijk is.

“Deze markt heeft strengere regelgeving en betere bescherming voor de consument nodig”, aldus ook de consumentengroep Fairer Finance. "Iedereen heeft uiteindelijk een uitvaart nodig, en het is belangrijk dat we erop kunnen vertrouwen dat we een eerlijke prijs betalen voor goede kwaliteit”.

De gemiddelde kosten van een uitvaart worden geschat op bijna £ 3.800, exclusief de per uitvaart sterk variabele extra kosten die gemiddeld zo’n £ 2.000 kunnen toevoegen aan een factuur. Dit is meer dan het dubbele van de prijs in 2004, toen verzekeraar SunLife voor het eerst begon met het volgen van de prijzen.

Dankzij het keurmerk uitvaartzorg met de zes zekerheden weten onze klanten gelukkig wel waar zij precies aan toe zijn!

Ook onderzoek naar crematiekosten en uitvaartverzekeringen

20180807 Bgnu Uitvaartbranche Verenigd Koninkrijk 04 Transparantie Uitvaartverzekeringen

Driekwart van de overledenen in het Verenigd Koninkrijk wordt gecremeerd. De stijging van de kosten voor een crematie zijn dan ook een belangrijk aandachtspunt in het onderzoek van de mededingingsautoriteit.

Los daarvan heeft het Ministerie van Financiën een onderzoek aangekondigd naar uitvaartverzekeringen - ongeveer 1,3 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben een zogenaamd pre-paid plan. Dit als antwoord op ongewenste praktijken in die sector. De staatssecretaris van Financiën merkt op dat de verkoop van pre-paid funeral plans niet altijd even eerlijk gebeurt en dat daarom strengere regulering nodig is. De vraag naar pre-paid funeral plans is in de periode 2006 -2017 verdrievoudigd. 

Aandelenkoers onder druk

Het nieuws van deze onderzoeken zorgde voor een daling van de aandelenkoers van Dignity, een van de grootste uitvaartverzorgers in het Verenigd Koninkrijk. De winsten van dit bedrijf staan al enige tijd onder druk, wat geleid heeft tot aanpassingen in de tarieven.

In de kennisbank van BGNU leest u meer over de uitvaartbranche in Groot Brittannië.