Brancheblad Uitvaartzorg 2018 # 7: Ethiek

 

Brancheblad Uitvaartzorg. Sinds 1945 hét gezaghebbende vakblad voor uitvaartprofessionals, ondernemers en bestuurders in de uitvaartbranche. BU heeft een onafhankelijke journalistieke redactie en is een uitgave van Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU).

Ethiek-ette

20180831 Bgnu Brancheblad Uitvaartzorg 2018 7 Ethiek

“Piëteitsvol?”, roept mijn vriendin verbaasd uit, “is dat uitvaartjargon?” We drinken koffie (‘latte’ tegenwoordig) op een terras in de Utrechtse wijk waar zij verpleegkundige is. Ze doet veel aan palliatieve zorg in haar Buurtzorgteam, maar het woord ‘piëteit’ bezigen zij en haar collega’s niet. In de uitvaartzorg daarentegen wordt er nogal eens mee geschermd. Zo zou uitdragen minder piëteitsvol zijn op een brancard dan in een kist. Minder piëteitsvol? Minder stijlvol misschien. Maar moet je families wel verplichten tot enig uitgeleideritueel?

Vorig jaar voerde branchevereniging BGNU een (online)discussie over ethiek in de uitvaartzorg. Daarbij kwamen, naast algemene zaken als ‘hoe om te gaan met medewerkers die principiële bezwaren hebben tegen het bedrijfsbeleid?’, ook uitvaartspecifieke ethische kwesties ter sprake. Zo werd er veel gereageerd op vragen over het ‘recht op afscheid’ nemen. Hoe ga je om met opdrachtgevers die bepaalde familieleden dit recht willen ontzeggen? Ook ethische kwesties rond het afleggen kwamen aan de orde: wat als iemand naakt in de kist opgebaard wil worden? Daarnaast is de schending van het dode lichaam (bijvoorbeeld voor thanatopraxie of mondhechten) toch altijd nog ‘een dingetje’.

Genoeg stof voor een themanummer over ethiek, dachten we eind vorig jaar en we planden dit nummer. En toen kwam er een moreel toetsingskader voor in Nederland nog niet toegestane lijkbezorgingtechnieken als resomeren, composteren, je laten afzinken of opeten. Dat moest het hoofdonderwerp worden. Ik kan u de conclusie alvast verklappen: er zijn niet of nauwelijks morele bezwaren tegen welke vorm van lijkbezorging dan ook. Zolang je maar zorgt dat anderen er geen last van hebben. Er moeten bijvoorbeeld geen lijken aanspoelen op Terschelling.

Veel ‘ethische bezwaren’ zijn in werkelijkheid esthetische, gezondheidshygiënische of culturele bezwaren, zegt ethicus Erwin Kompanje in dit nummer. Vaak wordt er geschermd met ethiek, maar gaat het eigenlijk om (huis)regels of gebruiken. Dat je iemand met de voeten naar voren draagt, is etiquette, geen ethiek.

Wie over de grenzen kijkt, ziet vaak dat de regels daar anders zijn en vraagt zich af waarom onze regels zijn zoals ze zijn: hoezo bewaartermijn van een maand voor de as?

Het heetste ethische hangijzer in de uitvaartbranche komt echter ook in dit nummer niet aan bod: de kwestie Keizer. Slim zakendoen of fraude en oplichting? We laten daar eerst het OM over oordelen. Dat kan maanden of misschien wel jaren duren. Hoe ethisch is dat?

Marjon Weijzen – Hoofdredacteur

Heeft u al een abonnement?

Bgnu Heeft U Al Een Abonnement Op Het Brancheblad Uitvaartzorg

BGNU-leden krijgen een gratis abonnement en kunnen gebruik maken van de aantrekkelijke kortingsregeling voor extra abonnementen voor medewerkers.

Bent u geen BGNU lid maar wil u toch een abonnement? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Heeft u vragen? Neem voor meer informatie contact op met Performis BV:
T 073-6895889
E branchebladuitvaartzorg@performis.nl.