Nieuws


Ridderorde voor Evert de Niet

Als erkenning voor zijn verdiensten in de uitvaartbranche, werd Evert de Niet op 14 december 2017 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Quinten Fraai nieuwe directievoorzitter Monuta

Quinten Fraai (51) wordt per 1 februari 2018 benoemd als nieuwe directievoorzitter van uitvaartverzorger- en verzekeraar Monuta.

Digitale aangifte: Het boemeltje rijdt….

Hoelang gaat u nog naar het gemeentehuis voor een akte van overlijden en een verlof? In steeds meer gemeenten hoeft dat niet meer. Op termijn kan de arts de aangifte doen. Maar voorlopig vindt iedere gemeente nog zelf het wiel uit.

Kamervragen mortuariumbeheer beantwoord

De Kamervragen die werden gesteld naar aanleiding van de Kassa-uitzending ‘Nabestaanden dupe van niet-transparante uitvaartondernemers’ (op 4 november 2017) zijn beantwoord.

Digitale aangifte van overlijden: houd de vaart erin!

In Zoetermeer, Den Bosch, Maastricht, Zaanstad en Zuidplas moet het vanaf februari 2018 mogelijk zijn via de gemeentelijke website digitaal aangifte van overlijden te doen. BGNU roept haar leden op om in contact te treden met hun eigen gemeenten om die te wijzen op de ontwikkelingen rondom de implementatie van het standaardformulier aangifte van overlijden.

NetwerkEvent 6 december: conflicthantering

Bemiddelen in familieconflicten. Het is geen doel, maar vaak wel een noodzaak om tot de beste uitvaart te komen. Familievetes los je niet op in de korte tijd dat je een uitvaart organiseert, beaamt mediator Marike Groenendijk van het Centrum voor Conflicthantering, “maar met vaardigheden als neutraal luisteren, spiegelen, verwijten omzetten naar wensen en emoties en gezamenlijke belangen benoemen (‘een mooie uitvaart’), kom je een heel eind.”

Pas op: oplichting!

Een Amerikaanse kapitein die u mailt dat zijn vrouw in uw vestigingsplaats begraven moet worden? Vertrouw het niet! De Amerikaanse brancheorganisatie NFDA waarschuwt voor het witwassen van geld van gestolen creditcards via de uitvaartbranche.

Cijfers Sociaal en Cultureel Planbureau over Duurzame Inzetbaarheid

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceerde oktober 2017 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017'. Deze 'card stack' bestaat uit verschillende op zichzelf staande pagina's rond verschillende subthema's van duurzame inzetbaarheid.

BGNU informeert Ministerie VWS over thanatopraxie

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verkent, in het kader van de evaluatie van de Wet op de lijkbezorging, het veld rond thanatopraxie en consulteert daarom verschillende stakeholders in de branche. Uiteraard is BGNU het gesprek met het Ministerie aangegaan.

Mogen we micra-pacemakers in het lichaam laten zitten?

Micra-pacemakers worden niet zoals gewone pacemakers direct onder de huid ingebracht, maar in het hart zelf. Ze zijn bij een overledene dus veel moeilijker te verwijderen. En de vraag is, of dat nodig is.