Nieuws


Boetes voor verzuimen RI&E en Plan van Aanpak fors verhoogd

Werkgevers moeten over een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschikken. In de uitvaartbranche is er de RI&E voor uitvaartondernemingen om werkgevers daarbij te helpen. De boetes voor het niet op orde hebben van de RI&E en het Plan van Aanpak zijn fors verhoogd.

Duurzaam bezig

BGNU-lid en GreenLeave-woordvoerder Roel Stapper gaf begin juli 2019 een interview over duurzame uitvaarten aan VNO-NCW. Maar ook PostNL vergroent, en dat biedt mogelijkheden voor uitvaartondernemers.

Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) komt eraan

Het voorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) treedt op 1 januari 2020 in werking. Wat betekent dat voor de uitvaartbranche?

Beroepsstandaard voor ritueelbegeleiders

De leden van de Landelijke Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR) hebben de Beroepsstandaard Ritueelbegeleider vastgesteld; een belangrijke bijdrage aan de verdere professionalisering van de ritueelbegeleiding.

BGNU NetwerkEvent 18 juni 2019: duurzamere uitvaarten

Uitvaarten kunnen nog een stuk duurzamer. Dat stellen branchevereniging BGNU en Stichting GreenLeave in een position paper die BGNU-directeur Heidi van Haastert tijdens het NetwerkEvent uitreikte aan Anja van Wingerden van Après la Vie Academie. “Duurzaamheid begint bij communicatie,” herhaalt Van Haastert de slotwoorden van Esther Molenwijk, het ‘geweten’ van GreenLeave.

Paul Koeslag: bevlogen doener

Hoofdredacteur Marjon Weijzen hield voor het Brancheblad Uitvaartzorg (BU5) een afscheidsinterview met oud-BGNU-voorzitter Paul Koeslag.

Nota-overleg Uitvaartwet: Minister in gesprek met uitvaartbranche over kwaliteitsborging

Minister Kajsa Ollongren (BZK) beantwoordde vragen van Tweede Kamerleden over de voorgenomen modernisering van de Uitvaartwet. Er werden zeven moties ingediend, met name om de plannen van de minister aangaande termijnen en gezamenlijke lijkbezorging aan te scherpen. Ollongren gaf aan in gesprek te zijn en te blijven met BGNU, LOB en LVC over kwaliteitsborging en stemt met VWS af over het minimaliseren van stralingsrisico’s van overledenen.

Overheidsinformatie rond een overlijden

De overheid heeft een handig overzicht gemaakt van zaken die geregeld moeten worden rond een overlijden.

Rondetafelgesprek Tweede Kamer: wettelijke kwaliteitsborging gewenst

Op 11 april 2019 schoof BGNU met veertien andere genodigden aan bij het Rondetafelgesprek over modernisering van de Wet op de lijkbezorging. Het gesprek werd voorgezeten door Monica de Boer van D66. Vorig jaar diende zij een initiatiefnota in om de Uitvaartwet - zoals de wet moet gaan heten - te herzien.

Erkenning RI&E Uitvaartondernemingen verlengd

Steunpunt RI&E heeft de risico-inventarisatie en -evaluatie voor uitvaartondernemingen verlengd. Branchevereniging BGNU - initiatiefnemer van deze RI&E - is daarover uiteraard verheugd.