Versoepelingen coronamaatregelen bij uitvaarten: een update

 

De versoepelingen van de coronamaatregelen volgen elkaar in vlot tempo op. Op 1 juni 2021 is de quarantaineplicht en de testwet in werking getreden en vanaf 5 juni 2021 gelden er versoepelingen voor binnenlocaties. Ook komt de opheffing van de “extra” coronamaatregelen dichterbij. Hier leest u een update voor wat dit rond uitvaarten betekent.

Condoleance en uitvaart op zelfde locatie

Als de condoleance en de uitvaartplechtigheid op dezelfde locatie georganiseerd worden - bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum of een crematorium - verandert er op 5 juni aanstaande niets: het maximumaantal bezoekers (mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden) blijft 100. Ook blijft gelden dat bezoekers een vaste zitplaats moeten hebben en dat bij verplaatsing een mondkapje gedragen moet worden; op de zitplaats mag het mondkapje af.

Condoleance in restaurants

20210603 BGNU Versoepelingen coronamaatregelen bij uitvaarten Condoleances in horeca

Met ingang van 5 juni mogen restaurants weer gasten binnen ontvangen. Vanaf die datum kunnen in horecalocaties weer condoleances plaatsvinden en kan daarbij een hapje en drankje geserveerd worden. Er geldt voor binnenhoreca (mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden) een maximum van 50 personen en dat maximum geldt ook rond uitvaarten. Ook de overige voor de horeca geldende regels zijn van toepassing.

Door horecalocaties kan worden afgeweken van het maximum van 50 gasten als er wordt gewerkt met coronatoegangsbewijzen (negatieve test). Dan mag de maximale capaciteit van de zaal worden benut, mits de 1,5 meter afstand kan worden gewaarborgd.

Geen grote zalen

Voor theaterzalen, poppodia, concertzalen e.d. waar normaliter meer dan 1000 personen in passen, mogen vanaf 5 juni maximaal 250 personen geplaatst worden op 1,5 meter. Vanuit het ministerie van BZK wordt aangegeven dat dit niet van toepassing is op uitvaarten.

Thuis uitvaarten bespreken

20210603 BGNU Versoepelingen coronamaatregelen bij uitvaarten Thuis uitvaarten bespreken

Met ingang van 5 juni wordt het maximumaantal personen voor thuisbezoek verhoogd naar 4 per dag. Uitvaartverzorgers kunnen van die verruiming gebruik maken om thuis met enkele familieleden de uitvaart bespreken. Het is uiteraard aan de uitvaartverzorger om daarover verstandige keuzes te maken.

Nederland inreizen voor een uitvaart

Per 1 juni 2021 is de wet Quarantaineplicht voor inreizigers uit hoogrisicogebieden en de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen (testwet), in werking getreden. Vanaf die datum geldt voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden een quarantaineplicht en een testplicht. De quarantaineplicht is niet van toepassing op personen die inreizen voor het bijwonen van een uitvaart. Voor wie Nederland inreist om een uitvaart bij te wonen en komt uit een hoogrisicogebied of zeer hoogrisicogebied, geldt wel dat hij maximaal 72 uur voor aankomst negatief moeten zijn getest met een PCR-test. Ten aanzien van personen afkomstig uit laagrisicogebieden geldt geen quarantaine- en testverplichting. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina over reizen van de Rijksoverheid.

Na 30 juni

20210603 BGNU Versoepelingen coronamaatregelen bij uitvaarten Na 30 juni 2021

Tot 30 juni gelden er bovenop de basisregels (zoals afstand houden, handen wassen, mondkapje dragen en thuisblijven en testen bij klachten) restricties. Die worden - als alles volgens plan verloopt - per 30 juni opgeheven. De basisregels blijven tot nader order gelden.

Hoewel steeds meer mensen het moeilijk vinden om zich aan die basisregels - en dan vooral het houden van afstand en het dragen van een mondkapje - te houden, blijft het belangrijk om ze te volgen en te handhaven: het coronavirus (in al zijn varianten) is nog steeds onder ons. Daarom ons vriendelijk verzoek: blijf elkaar aanspreken op het naleven van de basisregels en ga er ook binnen teams met elkaar over in gesprek. Blijf ervaringen en tips uitwisselen om de naleving te stimuleren en help elkaar om alert te blijven. Zo blijven we allemaal veilig en gezond!

Actuele informatie over coronamaatregelen en uitvaarten vindt u op deze pagina van de rijksoverheid.