Vaccinatie uitvaartpersoneel

 

In Nederland is een start gemaakt met het vaccineren tegen het coronavirus. Mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen krijgen daarbij voorrang. Ook de uitvaartzorg wil graag met voorrang in aanmerking komen voor vaccinatie tegen Covid-19.

Het werk gaat door

20210111 BGNU Vaccinatie uitvaartpersoneel Goed afscheid belangrijk voor rouwverwerking nabestaanden

Voor de rouwverwerking van alle nabestaanden is het belangrijk dat zij goed afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbare. Uitvaartondernemingen, crematoria en begraafplaatsen zetten dan ook alles in het werk om dat mogelijk te maken. Ook nu in coronatijd.

Dat is een extra uitdaging: er zijn veel overlijdens en het besmettingscijfer ontwikkelt zich dusdanig dat de verwachting is dat de oversterfte nog enige tijd aanhoudt. Daarbij komt dat er door quarantainemaatregelen en ziekte minder medewerkers beschikbaar zijn. Ook werken uitvaartorganisaties zo veel mogelijk met vaste teams om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De inzet van medewerkers is daardoor minder flexibel.

Veel wisselende contacten

20210111 BGNU Vaccinatie uitvaartpersoneel Uitvaartmedewerkers hebben veel wisselende contacten

Overledenenverzorgers en vervoersmedewerkers komen met gemiddeld vier nabestaanden in contact bij het ophalen, verzorgen en opbaren van overledenen. En ook uitvaartverzorgers komen, bij het regelen van een uitvaart, in contact met gemiddeld vier nabestaanden. Uitvaartmedewerkers doen hun werk ook vaak in locaties waar het besmettingsrisico hoger is dan gemiddeld, zoals in de thuissituatie wanneer iemand aan Covid is overleden en op Covid-afdelingen van verzorgings- en verpleeghuizen.

De kans op besmetting is dan groot. Rond uitvaarten worden er dan ook veel maatregelen genomen om afstand te bewaren en veilig te werken.

Voorrang bij vaccineren

20210111 BGNU Vaccinatie uitvaartpersoneel Voorrang bij coronavaccinatie zodat goede uitvaartzorg mogelijk blijft

Om hun werk veilig te kunnen blijven doen, heeft de uitvaartbranche het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om voorrang voor medewerkers van uitvaartondernemingen, crematoria en begraafplaatsen bij het vaccineren.

Hier leest u de brief die het bestuursteam coronavirus aan het ministerie van BZK schreef.

Veilige werkomgeving

Als werkgever heeft u de wettelijke plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Om zichzelf en anderen te beschermen is het daarom wenselijk dat alle uitvaartmedewerkers zich laten vaccineren zodra dat kan. Maar mag u dat van uw medewerkers eisen? Mag u ze überhaupt vragen of ze zich (hebben) laten vaccineren? Op die en andere vragen geeft AWVN in dit artikel antwoord.