Maatregelen tegen corona blijven gelden

 

Alleen de avondklok gaat een uurtje later in. Verder kondigden demissionair premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond 23 maart 2021 geen versoepelingen van de coronamaatregelen aan.

Avondklok vanaf 22.00 uur

20210324 BGNU Maatregelen tegen corona blijven gelden Avondklok vanaf 22 00 uur

Met ingang van woensdag 31 maart 2021 geldt de avondklok van 22.00 tot 4.30 uur; tot die tijd geldt dat de avondklok om 21.00 uur ingaat.

Wie tijdens de avondklok voor het werk naar buiten gaat, moet een “Eigen verklaring avondklok” en een werkgeversverklaring bij zich hebben. Het is belangrijk om te checken of die verklaringen, als ze voor een bepaalde periode afgegeven zijn, verlengd moeten worden.

Wie tijdens de avondklok over straat moet in verband met het bijwonen van een uitvaartplechtigheid, moet een “Eigen verklaring avondklok” kunnen tonen en moet kunnen tonen dat een uitvaart de reden is.

Verlenging coronamaatregelen

Alle andere coronamaatregelen worden in principe verlengd tot en met dinsdag 20 april 2021. Een week eerder, op 13 april, wordt vanuit het kabinet weer een persconferentie gehouden en een perspectief voor de periode daarna geschetst. Tenminste, als er geen rare dingen gebeuren: als de besmettingscijfers eerder een positief beeld geven, zijn eerder lichte versoepelingen mogelijk; loopt het aantal besmettingen te snel op, dan kunnen maatregelen eerder worden aangescherpt.

Besmettingscijfers blijven hoog

20210324 BGNU Maatregelen tegen corona blijven gelden Basisregels blijven volgen

De reden dat de coronamaatregelen vrijwel ongewijzigd worden verlengd, zijn de oplopende besmettingscijfers. Meer dan 100.000 mensen in Nederland kunnen momenteel het coronavirus op anderen overdragen.

Het sterftecijfer als gevolg van Covid-19 is al een aantal weken relatief stabiel. Maar in het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en opnames van coronapatiënten op de IC’s wordt een derde golf zichtbaar. "We kunnen de prognoses verslaan als we ons aan de regels houden", aldus premier Rutte. Die basisregels zijn:

  • Beperk sociale contacten zo veel mogelijk en vermijd drukte.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen en schud geen handen.
  • Werk thuis, als dat kan.
  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw ellenboog.
  • Draag een mondkapje op plekken waar dat moet.
  • Bij klachten die misschien op corona kunnen wijzen: blijf thuis en laat je testen