Klein en beheersbaar

 

Het aantal coronabesmettingen stijgt snel. Maar de vrijdag 9 juli 2021 aangekondigde beperkingen hebben geen invloed op uitvaarten.

Het aantal coronabesmettingen stijgt snel. De deltavariant van het coronavirus is besmettelijker dan de varianten die we gewend waren en leidt met name bij mensen die nog niet of maar gedeeltelijk gevaccineerd zijn tot ziekte. De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van (gedeeltelijke) vaccinatie lager zal zijn dan eerder. Maar ook een mild verloop van de ziekte kan grote impact hebben: mild verlopen Covid leidt vaker tot long-Covid, dan wanneer de coronabesmetting tot een ziekenhuisopname leidde.

Weer vaste zitplaatsen

20210712 BGNU Coronamaatregelen rond uitvaarten vaste zitplaatsen

Tijdens de persconferentie op vrijdag 9 juli kondigden demissionair premier Rutte en minister De Jonge daarom opnieuw beperkende maatregelen aan. Die maatregelen betreffen met name testen-voor-toegang en uitgaansgelegenheden, en gingen zaterdag in.

Uit de signalen die het bestuursteam coronavirus krijgt, blijkt dat van het loslaten van vaste zitplaatsen rond uitvaarten geen sprake was. Tot en met 13 augustus zijn vaste zitplaatsen en het handhaven van anderhalve meter afstand weer verplicht.

Houd feestjes klein en beheersbaar

20210712 BGNU Coronamaatregelen rond uitvaarten kleine groepen en afstand houden

Het oplopende aantal besmettingen is mede het gevolg van grote groepen mensen die binnen samenkwamen en geen afstand konden houden. Het wijst ons er weer op hoe belangrijk het is om de basisregels na te blijven leven. Ook als er geen sprake is van coronasymptomen: houd afstand, was regelmatig je handen, nies en hoest in je elleboog.

En kom niet in grote groepen samen. “Houd feestjes klein en beheersbaar” schrijft de overheid nu op haar website. Het bestuursteam coronavirus geeft u graag mee dat dat niet alleen voor feestjes geldt. Ook al is afstand houden en groepsgrootte beperken moeilijker dan ooit: laten we samen voorkomen dat uitvaarten een bron van verspreiding van de deltavariant worden, in het belang van ieders gezondheid. Alvast hartelijk dank!