Avondklok en uitvaarten

 

De avondklok die vanaf zaterdag 23 januari 2020 van kracht is, kent een uitzondering voor uitvaarten.

Een van de op woensdag 20 januari 2021 aangekondigde coronamaatregelen is het instellen van een avondklok. Vandaag, donderdag 21 januari, heeft de Tweede Kamer daarmee ingestemd. De avondklok kent een uitzondering voor uitvaarten.

Britse variant coronavirus

20210121 BGNU Avondklok en uitvaarten Britse variant coronavirus beperken

De overheid maakt zich grote zorgen over de Britse variant van Covid-19. Deze variant besmet mensen makkelijker en verspreid zich daardoor sneller dan de eerdere variant. Om deze verspreiding af te remmen en daarmee de druk op de zorg te verminderen, worden contacten verder beperkt. Een van de maatregelen die daarvoor wordt ingezet is het instellen van een avondklok, waardoor mensen ontmoedigd worden om 's avonds bij elkaar op bezoek te gaan.

Avondklok van 21.00 tot 4.30 uur

Met ingang van 23 januari 2021 geldt van 21.00 tot 4.30 uur een avondklok. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. Er is een aantal uitzonderingen op dit verbod. De belangrijkste voor de uitvaartzorg zijn:

  • Bij een calamiteit
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen

Wie - bijvoorbeeld voor een uitvaart - tijdens de avondklok naar buiten moet gaan, moet een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Wie voor werk naar buiten gaat, moet ook een werkgeversverklaring tonen. Bij een calamiteit is geen formulier nodig.

In tegenstelling tot enkele andere coronamaatregelen maakt de overheid bij de avondklok geen onderscheid tussen kinderen en volwassenen: de avondklok en het moeten kunnen tonen van formulieren, geldt voor iedereen.

Meer informatie over de avondklok is te vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zijn ook de formulieren te downloaden. De avondklok geldt tot 15 maart 2021, 4.30 uur.

Gevolgen voor uitvaarten beperkt

20210121 BGNU Avondklok en uitvaarten Gevolgen voor uitvaarten beperkt

Doordat de overheid voor reizen in verband met uitvaarten een uitzondering maakt, zijn de gevolgen van de avondklok voor werkers in de uitvaartzorg en nabestaanden beperkt. Uiteraard maakt het moeten werken met formulieren het er niet makkelijker op, en het heeft dan ook de voorkeur om uitvaartplechtigheden zo veel mogelijk overdag te plannen.

En het doel van de maatregel voor ogen te houden: het beperken van contacten en daarmee de verspreiding van Covid-19! In dat kader wijzen wij u graag op de overwegingen daarbij die wij in ons publieksnieuws gepubliceerd hebben.