100 procent capaciteit bij anderhalve meter afstand

 

Met ingang van zaterdag 26 juni 2021 versoepelen de coronamaatregelen verder. Voor uitvaarten betekent dat onder andere, dat het absolute maximum van 100 gasten bij een uitvaart vervalt.

Anderhalve meter afstand bepalend voor maximum aantal gasten

Sinds eind april mochten bij uitvaartplechtigheden maximaal 100 gasten ontvangen worden. Dat absolute maximum vervalt per 26 juni 2021. Er mag dan altijd 100 procent van de capaciteit op 1,5 meter afstand gebruikt worden. Uiteraard is het aan de locaties waar de uitvaart plaatsvindt om te bepalen hoeveel mensen zij toelaten.

Afstand houden en vaste zitplaats

Registratie en gezondheidscheck (op grond van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19) zijn per 26 juni niet meer verplicht. Maar de basisregels blijven gelden en het blijft dus belangrijk dat gasten bij uitvaarten onderling 1,5 meter afstand houden. Daarom blijft het advies van het ministerie van BZK om te werken met een aanmelding vooraf en een vaste zitplaats. Het ministerie past de pagina over uitvaarten en corona op Rijksoverheid.nl daarop aan.

Mondkapjes

De mondkapjesplicht vervalt mits de anderhalve meter afstand bewaard wordt. Daar waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden.

Beperking thuisbezoek vervalt

Vanaf zaterdag 26 juni geldt er geen beperkingen meer van het aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden. Maar het blijft belangrijk als bezoeker anderhalve meter afstand te houden.

Basisregels tegen corona belangrijker dan ooit

20210621 BGNU Versoepeling coronamaatregelen bij uitvaarten 100 procent capaciteit bij anderhalve meter afstand

Het is een goed teken dat de coronamaatregelen versoepelen, maar corona is nog niet verslagen. Er blijven mutanten opduiken waarvan het maar de vraag is, hoe goed de nu gebruikte vaccins ertegen beschermen. Kortom: het is en blijft belangrijk om de basisregels - afstand houden, handen wassen, laten testen, mondkapje dragen - te blijven volgen en nabestaanden te blijven vragen om dat ook te doen.

Informatie over de basisregels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is te vinden op deze website van de Rijksoverheid. Daar zijn ook posters en een toolkit met informatiemateriaal te downloaden.

Meer informatie over uitvaartverzorging in tijden van corona leest u in het artikel “Uitvaarten in coronatijd: do’s en don’ts” op de website van BGNU, en op de website van het RIVM.