Mondkapjes in uitvaartcentra

 

Op 1 december 2020 gaat de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. In het verlengde daarvan wordt het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes verplicht. Ook uitvaartcentra en crematoria zijn (deels) publieke binnenruimtes.

Mondkapje ook bij uitvaarten

20201124 BGNU Mondkapjes in uitvaartcentra Mondmaskers ook verplicht bij uitvaarten

De verplichting - vanaf begin december - om een mondmasker te dragen in publieke binnenruimtes geldt ook bij uitvaartplechtigheden. Crematoria en uitvaartcentra zijn deels ook publieke binnenruimtes.

Uitvaartcentra bestaan in de indeling van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) uit verschillende soorten ruimten, zowel publieke als besloten ruimten. De aula en foyer, waar bij elke uitvaart weer een nieuwe groep mensen aanwezig is, waarbij van tevoren niet altijd vaststaat wie er aanwezig zullen zijn, wordt beschouwd als een publieke ruimte. Daarvoor geldt een mondkapjesplicht.

Zodra de bezoekers een vaste zitplaats hebben (met in achtneming van de veilige afstand) kan het mondkapje af. Dat is in ieder geval tijdens de uitvaartplechtigheid en/of bij de condoleance.

Maar staat men op - om bijvoorbeeld:

  • van de aula naar de condoleance ruimte te gaan of
  • voor toiletbezoek of
  • naar de garderobe te gaan

dan moeten neus en mond weer bedekt worden met een mondkapje.

Uitvaartcentra en crematoria kennen daarnaast ook besloten ruimten: de werkruimten en kantoren, en de ruimte waar de ondernemer een afspraak heeft met specifieke nabestaanden voor het regelen van de uitvaart. Hiervoor geldt geen mondkapjesplicht.

Of een uitvaartcentrum of crematorium als publiek of besloten gezien wordt, is soms afhankelijk van de individuele omstandigheden. Het Ministerie van BZK geeft dan ook aan dat niet valt uit te sluiten dat er uitvaartcentra zijn die geheel als een besloten plaats geëxploiteerd worden. "Een uitvaartcentrum dat twijfelt, kan daarom het beste in overleg treden met de gemeente waar deze gevestigd is", aldus het Ministerie. Meer informatie over hoe het onderscheid tussen publieke en besloten ruimten gemaakt wordt, vindt u in dit document.

En hoewel maar 0,2 procent van de coronabesmettingen op uitvaarten is terug te voeren, is het niet denkbeeldig dat rond een uitvaartplechtigheid of condoleance het coronavirus wordt verspreid. Het is dan ook belangrijk dat nabestaanden, bezoekers en medewerkers zich veilig voelen in een uitvaartcentrum. BGNU raadt uitvaartondernemingen dan ook aan de mondkapjesplicht met de medewerkers te bespreken.

Niet in de kerk?

20201124 BGNU Mondkapjes in uitvaartcentra Mondmaskers geadviseerd in kerken

Kerken zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Bij een uitvaartplechtigheid in een kerk is het dus niet verplicht om een mondkapje te dragen, maar raadzaam is het wel!


Meer informatie over de mondkapjesplicht vindt u op deze website van de Rijksoverheid.


Wat is een mondkapje?

20201124 BGNU Mondkapjes in uitvaartcentra Faceshield is geen mondmasker

De mondkapjesplicht geldt voor mensen van 13 jaar of ouder. Zij moeten een mondkapje dragen dat ontworpen is om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Daarbij kan gedacht worden aan wegwerpmondkapjes of stoffen mondkapjes zoals die bij drogisten en in supermarkten te koop zijn. Maar een mondkapje kan ook zelf gemaakt worden.

Belangrijk is dat de neus en mond volledig bedekt worden. Het gebruik van een faceshield, een sjaal of bandana is daarom niet toegestaan.


Meer informatie over mondkapjes en hoe die zelf te maken zijn, vindt u op deze website van de Rijksoverheid.


Wat mag er bij een uitvaart in coronatijd?

20201124 BGNU Mondkapjes in uitvaartcentra Afstand houden blijft belangrijk

De mondkapjesplicht is geen vervanging van de gouden regel in coronatijd: houdt afstand! Dat is en blijft - samen met handen wassen, en niezen en hoesten in de elleboog - het belangrijkste wapen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Daarnaast stelt de overheid andere maatregelen in als de situatie daarom vraagt. Die raken deels ook uitvaarten. Op deze website houden we bij welke maatregelen gelden, en natuurlijk kunt u ook altijd bij uw BGNU-uitvaartverzorger terecht voor actuele informatie.

Veiligheidsregio’s kunnen maatregelen afkondigen die aanvullend zijn op de noodverordeningen van de rijksoverheid. Daardoor kan het gebeuren dat wat bij een uitvaart in de ene plaats in Nederland wel mag, ergens anders niet is toegestaan.