Coronavirus en criminele activiteiten: pas op!

 

In uitvaartondernemingen gaat het werk door. Maar alles gaat anders dan gewend. Helaas proberen criminelen daar misbruik van te maken. Blijft u dus alert!

Cybercrime in coronatijd

Cybercriminelen zijn ook in deze coronatijd volop actie. Wij geven u een aantal voorbeelden, zodat u weet waar u zoal alert op moet zijn. In zijn algemeenheid: pas op voor (phishing)-berichten, downloads en handige coronatools.

 • Corona-Ebook van WHO
  Er circuleren mails die van de WHO lijken te komen met “Latest on corona-virus" en een zipbestand met MyHealth-Ebook als bijlage. Die bijlage bevat een malware-downloader.
 • Fake-coronaviruswereldkaart
  Op deze wereldkaart zou het aantal wereldwijde infecties met het coronavirus te zien zou zijn. Wie de kaart bezoekt wordt echter zelf geïnfecteerd, en wel met malware. Cybercriminelen kunnen zich dab toegang verschaffen tot gevoelige informatie die in de browser is opgeslagen.
 • Phishingmails uit naam van RIVM
  Deze e-mails die afkomstig lijken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beloven een update over corona, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om de ontvangers te besmetten met malware of om ze persoonlijke gegevens te ontfutselen.
20200402 BGNU Coronavirus en criminaliteit
 • Valse websites over persoonlijke beschermingsmiddelen
  Wees voorzichtig bij het bestellen en betalen bij onbekende leveranciers. Heeft u een aanbieding voor PBM’s op internet gevonden, check dan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en zoek in Google-maps op waar het bedrijf gevestigd is.
  Fraude door het kopiëren van bekende websites, aanbiedingen te doen, te laten betalen en vervolgens de website binnen een paar dagen uit de lucht te halen, komt al langer voor. Het ligt voor de hand dat deze methode ook gebruikt gaat worden voor corona-gerelateerde artikelen.
 • Hackers richten zich op thuiswerkers
  Door de snelle overstap op werken op afstand zijn er meer zwakke plekken en zijn bedrijven gemakkelijker te infiltreren.

Nepmails worden niet altijd (meer) onderschept door spamfilters

Cybercriminelen versturen nepmails steeds vaker in kleine hoeveelheden en steeds vaker zijn ze afgestemd op een specifieke groep. Spamfilters kunnen de nepmails op die manier moeilijker herkennen en blokkeren.

Het ministerie van Economische Zaken heeft een factsheet opgesteld met daarin een lijst van de verschillende soorten coronaphishing en voorbeelden daarvan die de ronde doen. Meer informatie over oplichting tijdens de coronacrisis is ook te vinden bij de Fraudehelpdesk.

Inbraak

Nu veel meer mensen thuis zijn, is woninginbraak een stuk lastiger geworden. Inbrekers lijken hun werkterrein daarom te verschuiven naar winkels en bedrijven. Persoonlijke beschermingsmiddelen hebben daarbij ook de aandacht gekregen. Er zijn al meldingen van diefstal van mondkapjes, handschoenen en ontsmettende gel. VNO-NCW schrijft op zijn website dat huisartsen in de Bommelerwaard een brief op de praktijk gehangen hebben met de boodschap: "Beste inbreker. In dit pand heeft de huisarts geen voorraad mondkapjes. Dat wat we hebben, is elders ondergebracht. U kunt dit pand dus overslaan." En dat in het Engels, Pools, Duits en Frans.