Coronamaatregelen bij uitvaarten per 19 november 2020

 

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge op 17 november 2020 werd aangegeven dat de coronamaatregelen weer enigszins versoepeld worden. Voor uitvaarten betekent dat, dat er weer 100 personen bij een uitvaart mogen zijn.

Meer mensen bij een uitvaart

20201118 BGNU Coronamaatregelen bij uitvaarten per 19 november 2020 100 personen in uitvaartcentrum

Sinds 3 november 2020 was het aantal personen dat bij een uitvaartplechtigheid aanwezig mocht zijn teruggebracht tot 30. Vanaf donderdag 19 november 2020 kunnen weer meer mensen een uitvaart bijwonen en is het maximum aantal personen 100. Dit maximum geldt zowel binnen als buiten en kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet te worden meegeteld.

Uitgangspunt daarbij is dat de uitvaart in een uitvaartcentrum plaatsvindt: één locatie waar zowel de uitvaartplechtigheid als de condoleance wordt gehouden.

Thuis maximaal drie personen

In de thuissituatie (zowel in huis, als in de tuin of op het balkon) mogen vanaf 19 november 2020 maximaal drie personen per dag ontvangen worden; kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Dit maximum geldt ook rond een uitvaart.


Meer informatie over de coronamaatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.


Beetje eerder testen

20201118 BGNU Coronamaatregelen bij uitvaarten per 19 november 2020 Eerder testen vanaf 1 december 2020

Ook ten aanzien van het testen komen er veranderingen, zo werd bekend gemaakt. Momenteel kan men alleen getest worden als men klachten heeft die op een coronabesmetting kunnen wijzen. Wie het risico heeft gelopen om besmet te zijn en nog geen klachten heeft, gaat in quarantaine, maar kan zich pas laten testen als er klachten ontstaan.

Vanaf 1 december 2020 kan deze groep mensen zich 5 dagen na de mogelijke besmetting (eerder kan een besmetting niet met zekerheid aangetoond worden) laten testen. Is de uitslag van de test negatief, dan kan de quarantaine worden opgeheven.

Mondkapjes

De verwachting is dat op 1 december 2020 de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 ingaat. Het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes is dan niet meer vrijblijvend. Ook in uitvaartcentra en crematoria wordt het dan verplicht om een mondmasker te dragen.