BGNU-workshop Ethiek in de praktijk, 16 april 2019

 

Verdien uw eerste PE-punten met een BGNU-workshop ethiek! De workshops van 16 en 25 april zijn (bijna) vol, in oktober organiseert BGNU er weer een. Deelnemers brengen eigen cases in, die, na een plenaire uitleg door de docent Ethiek in praktijk, in kleine groepjes collega’s ‘afgepeld’ worden tot de onderliggende ethische vragen. Vervolgens wordt er een afweging van waarden gemaakt.

Complexe gezinnen

Dominique van Kessel werkt al 25 jaar bij Uitvaartcentrum Zuid en Uitvaartcentrum Haarlem. Ze begon als gastdame en is al 23 jaar uitvaartbegeleider. “Ik vind het nog steeds een fantastisch vak. Het mooist vind ik het begeleiden van de families’; voor mij geen coördinerende of leidinggevende taken,” zegt de ervaren uitvaartbegeleider resoluut. Van Kessel tekende zich in voor de workshop ethiek. Ze ging er vrij ‘blanco’ heen. “Ik houd van bijleren en bijschaven. Met collega’s reflecteren op je werk ervaar ik altijd als heel zinvol.

Mediation

Dat Van Kessel haar vak bijhoudt blijkt wel uit de cursussen, opleidingen en trainingen die zij de afgelopen twintig jaar volgde, meestentijds op eigen initiatief en in eigen tijd - ‘gewoon uit interesse’. Een kleine greep: familycoaching, conflicthantering, mediation en ritueelbegeleiding. Ze overwoog om mediator te worden, maar bleef bewust uitvaartbegeleider. “Elke uitvaart is een case waarbij we zoeken naar een gezamenlijk belang: namelijk om tot een mooi afscheid te komen.” Die achtergrond in coaching en mediation komt Van Kessel goed van pas in haar uitvaartwerk. En dat zal alleen maar toenemen. Deze tijd kenmerkt zich door steeds meer samengestelde gezinnen.

Factuur

Dat was ook terug te zien in de aangedragen cases. Van Kessel: “Het ging in alle gevallen over complexe verhoudingen. En over geld.” Zaken die vaak tot conflicten leiden. “We horen maar zelden: ‘geld speelt geen rol’,” zegt Van Kessel eufemistisch. Er werden vier casussen besproken tijdens de twee uur durende workshop. “Over ingewikkelde familierelaties of een geheime minnares, en in één geval over het al dan niet betalen van een factuur”.

Afpellen

Van Kessel roemt de begeleiding van ethica en docent omgangskunde Nada Dijkema: “De workshop had een duidelijke opzet en de docent begeleidde ons professioneel bij het verduidelijken van onze waarden en hoe die in morele oordelen tot uitdrukking komen,” Achterliggend idee: wie zich bewust is van keuzes, kan daarover reflecteren en zijn handelen sturen.

Case: factuur mortuarium

Eén van de cases ging over een overijverige mortuariummedewerkster die – zonder opdracht – de overledene verzorgd en gekleed had. De familie had zelf willen verzorgen en was diep teleurgesteld toen bleek dat de verzorging al gedaan was, en boos toen ze daar ook nog een rekening voor kregen. Het is niet moeilijk om te zien wat hier misging: de overledene had zonder opdracht niet verzorgd mogen worden. Maar hoe ga je er als uitvaartverzorger mee om als het toch gebeurt?

Gezamenlijk belang

Reflectie

Tijdens de workshop kwamen ze er niet uit. Daar ging het ook niet om. Van Kessel: “Elke uitvaartverzorger maakt zijn eigen afwegingen en de omstandigheden zijn altijd anders. Het gaat niet om de uitkomst, maar om hoe je de afwegingen maakt. Ik vond het weer heel verfrissend en inspirerend om de meningen van anderen te horen. Bijzonder leerzaam."

PE-punten

De BGNUworkshop Ethiek was de eerste activiteit waarmee Van Kessel PE-punten verdiende. “Ik ga op de site van het NaVU maar eens opzoeken, hoe ik die precies registreer.”