Uitzonderingen mondkapjesplicht

Sommige groepen zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht die ook in uitvaartcentra en crematoria geldt.

Mondkapjesplicht in uitvaartlocaties

In publieke ruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat geldt ook voor uitvaartlocaties, zoals crematoria en uitvaartcentra. 

Sommige mensen kunnen door een ziekte, beperking of psychische aandoening niet aan de verplichting om een mondkapje te dragen, voldoen en voor hen geldt dan ook een uitzondering. In deze factsheet leest u welke groepen zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht en hoe mensen kunnen tonen dat zij tot een van deze groepen behoren.

Begrip voor mensen in uitzonderingsgroepen

20210107 BGNU Uitzonderingen mondkapjesplicht

MIND, de belangenbehartiger van mensen met psychische problemen en hun naastbetrokkenen, wijst erop dat het aan mensen vaak niet te zien is dat zij tot een van de uitzonderingsgroepen behoren. Voor mensen met psychische problemen kan het bovendien vaak moeilijk zijn om daarover uitleg te geven, vooral als daar andere mensen bij zijn. In deze brief vragen zij begrip daarvoor.

Gerelateerde items

Uitvaarten in coronatijd: do’s en don’ts

Lees artikel
  • Datum: 21-10-2021
  • Omschrijving: In het belang van de rouwverwerking bij nabestaanden gelden er bij uitvaarten uitzonderingen op de algemene coronamaatregelen. Dat laat onve
    rlet dat het ook bij alle contacten rond een overlijden en een uitvaart zeer belangrijk is om 1,5 meter afstand te bewaren.