Laten onze uitvaartmedewerkers zich vaccineren tegen Covid-19?

Vaccinatie tegen Covid-19 draagt bij aan een veilige werkomgeving. Maar mag u als uitvaartwerkgever van uw medewerkers eisen dat zij zich laten vaccineren?

20210112 BGNU Laten onze uitvaartmedewerkers zich vaccineren tegen Covid 19

De overheid streeft ernaar dat iedereen in Nederland dit jaar de mogelijkheid krijgt om zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Veel mensen zullen deze mogelijkheid met twee handen aangrijpen, anderen twijfelen nog of hebben redenen om dat niet te doen.

Kunnen uitvaartondernemingen van hun medewerkers eisen dat zij zich laten vaccineren zodra dat voor hen mogelijk is? Het antwoord op die vraag is nee. Werkgevers bevinden zich wat dat betreft in een lastige situatie. Ze zijn enerzijds verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving - en daarvoor is het wenselijk dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn tegen Covid-19 - maar zijn anderzijds gebonden aan de privacy regels - en kunnen medewerkers daarom niet verplichten om aan te geven of zij gevaccineerd zijn.

Meer hierover leest u in dit artikel van AWVN.

Gerelateerde items

Uitvaartmedewerkers & coronavaccinatie

Lees artikel
 • Datum: 20-10-2021
 • Omschrijving: Kunt of moet u weten of uw medewerkers gevaccineerd zijn tegen corona?
  Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen op 25 september 2021 mogen uitvaarten weer door grote groepen bijgewoond worden. Nabestaanden en belangstellenden hoeven geen afstand meer te houden en - als de uitvaart in een uitvaartcentrum of crematorium plaatsvindt - hoeven zij geen coronatoegangsbewijs te laten zien. De bescherming voor uitvaartmedewerkers tegen besmetting met het coronavirus is minimaal, en dan zou het fijn zijn als u wist dat uw medewerkers gevaccineerd zijn.

Uitvaarten in coronatijd: do’s en don’ts

Lees artikel
 • Datum: 21-10-2021
 • Omschrijving: In het belang van de rouwverwerking bij nabestaanden gelden er bij uitvaarten uitzonderingen op de algemene coronamaatregelen. Dat laat onve
  rlet dat het ook bij alle contacten rond een overlijden en een uitvaart zeer belangrijk is om 1,5 meter afstand te bewaren.

Corona-instructies voor professionals in de uitvaartbranche

 • Datum: 29-05-2020
 • Omschrijving: Download hier instructies voor professionals in de uitvaartzorg over de omgang met maatregelen om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.
  Deze instructies zijn bedoeld om te overhandigen aan medewerkers in de uitvaartzorg: zij hebben de richtlijnen over de omgang met de coronamaatregelen dan op een rijtje. Ze kunnen voor hen ook een hulpmiddel zijn richting nabestaanden. U kunt de instructies aanpassen en aanvullen zodat ze passen bij de werkwijze in uw uitvaartorganisatie.

Praktische invulling coronamaatregelen voor uitvaartlocaties

Lees artikel
 • Datum: 29-10-2020
 • Omschrijving: Hier leest u tips hoe uitvaartlocaties invulling kunnen geven aan de coronamaatregelen.

Model AVG-verklaring

 • Datum: 14-05-2018
 • Omschrijving: Omnius Juristen heeft voor BGNU-leden een model AVG-verklaring, toegespitst op de uitvaartverzorging, ontwikkeld.
  Leden van BGNU kunnen dit model gebruiken bij de implementatie van de nieuwe privacyregelgeving.