Arbeidsomstandigheden

BGNU zorgt ervoor dat de Arbocatalogus en de RI&E actueel zijn en blijven en raadpleegt hiervoor regelmatig haar leden.

Arbocatalogus

De Arbocatalogus uitvaartzorg is een door werkgevers en werknemers gezamenlijk opgestelde richtlijn om veilig te werken. Sinds 2010 heeft de uitvaartzorg een Arbocatalogus die voortdurend geactualiseerd wordt. In de catalogus passeren de volgende onderwerpen de revue: hygiëne, besmettingsgevaar & gevaarlijke stoffen en fysieke belasting.

De Arbocatalogus ontslaat ondernemingen niet van de verplichting om zelf nog een risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) te maken.

Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)

BGNU heeft ook gezorgd voor de Risico- Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving begint met het krijgen van inzicht in de risico's. Daarom is het van belang een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) op te stellen. Een RI&E stelt u in staat om de arbeidsomstandigheden in uw uitvaartonderneming te verbeteren. Onze branche heeft te maken met zowel zware fysieke als mentale omstandigheden. Daarom zijn goede arbeidsomstandigheden erg belangrijk om te voorkomen dat werknemers ziek uitvallen. Zowel werknemers als werkgevers hebben hierin een verantwoordelijkheid. Het is daarom aan te raden een RI&E samen met uw werknemers op te stellen. Op het digitale RIE-steunpunt staat veel informatie, tips en veel gestelde vragen over de Risico-Inventarisatie- en Evaluatie.

Klik hier voor de RI&E voor de uitvaartondernemingen.

Besmettingsgevaar

Werknemers in de uitvaartbranche lopen risico op besmetting. Bijvoorbeeld bij de verzorging van overledenen, bij uitwendige en inwendige schouw en bij het transport van overledenen. Of bij plotselinge uitbraken van virussen als ebola. Daarom is kennis van de risico’s op besmetting van groot belang. Dat vermindert de kans op besmetting. 

Het ebola-protocol van het RIVM kunt u hier downloaden.

Gerelateerde items

Arbocatalogus Uitvaartzorg

Downloaden
  • Datum: 14-12-2016
  • Omschrijving: De Arbocatologus uitvaartzorg is een door werkgevers en werknemers gezamenlijk opgestelde richtlijn om veilig te werken.

Ebola-protocol RIVM

Downloaden
  • Datum: 16-01-2017
  • Omschrijving: Download hier het ebola-protocol van het RIVM.