30 interventies voor meer eigen regie en betere duurzame inzetbaarheid

Bij het werken aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers is de mate waarin medewerkers ‘eigen regie’ nemen over hun loopbaan en gezondheid erg belangrijk. AWVN beschrijft 30 interventies om medewerkers - ook in de uitvaartzorg - daarin te ondersteunen.

Duurzame inzetbaarheid door meer eigen regie

20210412 BGNU Interventies voor meer eigen regie en betere duurzame inzetbaarheid

Werken aan duurzame inzetbaarheid betekent vaak ander gedrag aanwennen of nieuwe dingen leren. Medewerkers proberen bijvoorbeeld gezonder te eten, of volgen opleidingen om breed inzetbaar te blijven. Om dat succesvol te doen is het belangrijk dat zij intrinsiek gemotiveerd zijn en zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen duurzame inzetbaarheid. Eigen regie is de mate waarin we handelen naar de verantwoordelijkheid die we voelen.

Om eigen regie te kunnen nemen is het belangrijk om te weten welke richting het op gaat: waar stuurt de uitvaartonderneming op aan, wat wil ik als werknemer bereiken? Ook moet er ruimte zijn om te kunnen veranderen - een uitvaartverzorger die fulltime werkt, kinderen opvoedt en mantelzorger is, heeft wel iets anders aan zijn hoofd dan PE-punten halen. En natuurlijk moet de medewerker zich gesteund voelen.

30 interventies voor duurzame inzetbaarheid

20210412 BGNU Interventies waarmee werkgevers werknemers ondersteunen voor betere duurzame inzetbaarheid

Werkgeversvereniging AWVN heeft 30 interventies op een rij gezet waarmee werkgevers de eigen regie van medewerkers op hun ontwikkeling, hun loopbaan en arbeidsmarktfitheid kunnen stimuleren en ondersteunen.

Per interventie wordt een beschrijving van de maatregel gegeven, wanneer die toegepast kan worden en wat die oplevert. De interventies zijn geschreven met oog voor de praktijk en onderverdeeld naar gelang waar het zwaartepunt van de interventie ligt: bij richting geven, ruimte geven of ruggensteun bieden.

Benieuwd of daar wat voor uw uitvaartonderneming en uw medewerkers tussen zit? Kijk dan op de website van AWVN.

Praktisch aan de slag

20210412 BGNU Interventies voor meer eigen regie en betere duurzame inzetbaarheid Handreiking SER

Ook de SER geeft aandacht aan een leven lang ontwikkelen en het belang van het nemen van eigen regie over je loopbaan. Om werkgevers in het mkb te helpen daarvoor de juiste voorwaarden te scheppen, heeft de SER een handreiking opgesteld die praktische handvatten geeft om de eigen regie van medewerkers te vergroten. De handreiking bevat onder andere laagdrempelige tips en praktijkvoorbeelden.

Gerelateerde items

‘Altijd aan’: Ook als je het mooiste vak van de wereld hebt, moet je goed voor jezelf zorgen

Lees artikel
 • Datum: 09-03-2021
 • Omschrijving: Uitvaartverzorgers en postmortale werkers staan altijd aan maar zijn gelukkig met hun werk. Wat betekent altijd aan voor uitvaartwerkers?
  Al liggen ze ‘s nachts soms wel wakker van de vraag of de uitvaart wel perfect zal verlopen. Het besef dat je het ‘maar een keer kunt doen’ zit er diep in. Veel medewerkers kunnen roostertechnisch zelf veel regelen, veel eigen verantwoordelijkheid pakken, en hebben collega’s en leidinggevenden die meedenken. Medewerkers in loondienst zouden soms meer tijd aan de klant willen besteden, zzp’ers maken zich vooral zorgen of ze zichzelf of hun naasten niet te kort doen. Postmortale medewerkers ervaren hun beroep als fysiek zwaar. Dit blijkt uit de enquête ‘altijd aan’ van BGNU en Brancheblad Uitvaartzorg.

'Altijd aan', werken in de postmortale zorg: Prachtig eervol werk, maar red ik het nog twintig jaar?

Lees artikel
 • Datum: 09-03-2021
 • Omschrijving: Postmortale medewerkers staan altijd aan en ervaren hun werk als fysiek belastend blijkt uit de enquête van BGNU en Brancheblad Uitvaartzorg
  Uit onderzoek naar werken in de uitvaartbranche van BGNU en Brancheblad Uitvaartzorg blijkt dat medewerkers in de postmortale zorg, net als uitvaartverzorgers, vinden dat ze een prachtig vak hebben, waarbij ze veel waardering van nabestaanden krijgen. ‘Altijd aan’-staan hoort erbij en is met goede roostering prima op te vangen. Wel ervaren ze hun beroep als fysiek belastend.

MDIEU: Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden

Lees artikel
 • Datum: 19-03-2021
 • Omschrijving: Stichting Cao Fonds Uitvaartbranche wil gebruik maken van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU).
  De Stichting Cao Fonds Uitvaartbranche zet zich in voor duurzame inzetbaarheid en onderzoekt of de sector gebruik kan maken van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU).

Duurzame inzetbaarheid

Lees artikel
 • Datum: 10-02-2017
 • Omschrijving: Veelgestelde vragen over duurzame inzetbaarheid.

Eerste workshop duurzame inzetbaarheid

Lees artikel
 • Datum: 06-12-2016
 • Omschrijving: Dr. Jos Sanders (TNO) gaf de aftrap van de workshops 'duurzame Inzetbaarheid' die BGNU organiseert.

Tweede workshop duurzame inzetbaarheid Gezondheid

Lees artikel
 • Datum: 10-02-2017
 • Omschrijving: Goede roosters kunnen ervoor zorgen dat medewerkers niet alleen meer tevreden zijn, maar ook dat ze langer en gezonder kunnen doorwerken.

3e workshop Duurzame inzetbaarheid Vitaal vakmanschap

Lees artikel
 • Datum: 22-05-2017
 • Omschrijving: Onder de bezielende leiding van Joep van den Eerenbeemt van TNO hebben BGNU-leden vitaal vakmanschap onder de loep genomen.

Duurzame inzetbaarheid: hand-out job engineering functie uitvaartverzorger

 • Datum: 18-09-2017
 • Omschrijving: Tijdens de vierde workshop Duurzame inzetbaarheid (13 september 2017) werd de functie van uitvaartleider geanalyseerd.
  Hoe kan je daaraan sleutelen om de desbetreffende functionaris duurzaam inzetbaar te houden. Hier treft u de hand-out van ‘baaningenieur’ Luc Dorenbosch aan.

Financieel gezonde werknemers: duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit

Lees artikel
 • Datum: 07-08-2018
 • Omschrijving: Financiën van medewerkers: geldzaken hebben grote invloed op duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit. Lees hoe ermee om te gaan.

Goed en gezond personeel

Lees artikel
 • Datum: 17-07-2017
 • Omschrijving: BGNU vindt duurzame inzetbaarheid in de uitvaartzorg belangrijk; dus ook gezondheid. Zo zorgt u dat uw medewerkers dat belang ook inzien.