Workshop: Vervolgen met ethiek

Datum

  • wo 07 okt. 2020
  • 14:00u tot 18:00u

Details locatie

  • Donaudreef 25
  • 3561 EL
  • Utrecht
  • Netherlands

In de workshop Vervolgen met ethiek voor de uitvaartzorg staan uw eigen ervaringen centraal. Iedereen wordt tijdens zijn of haar werk geconfronteerd met ethische dilemma’s. Bijvoorbeeld, wat doet u wanneer een nabestaande afscheid wil nemen, maar de overledene bij leven duidelijk heeft gemaakt dit niet te willen? Of wat doet u als de wensen van de nabestaanden botsen met uw eigen normen en waarden? Dit zijn voorbeelden van dilemma’s die voorbij kwamen tijdens de workshops Ethiek die BGNU in 2019 organiseerde.

Voor wie
De workshop Vervolgen met ethiek is bedoeld voor uitvaartverzorgers die een van de workshops Ethiek in 2019 hebben gevolgd of hebben deelgenomen aan de workshop Starten met ethiek in 2020 en die graag meer diepgang willen geven aan het omgaan met ethische vragen in de dagelijkse praktijk.

Vervolg workshop
Ook in deze vervolgworkshop staat het bespreken van uw ervaringen aan de hand van een beslismodel centraal. Maar dit keer gaat u verder de diepte in. Allereerst door uw ervaring uit het perspectief van de filosofie te bekijken. Vervolgens wordt besproken hoe u het beslismodel in uw werk kunt inzetten en wordt opnieuw aandacht besteed aan de vraag hoe u uw gemaakte keuze kunt uitdragen in de praktijk, ditmaal vanuit communicatietheorie. Nog altijd even praktisch, maar nu extra diepgaand.

Ethiek in Praktijk
De workshop wordt gegeven door Ethiek in Praktijk, opgericht door ethica en docent omgangskunde Nada Dijkema. De visie van Ethiek in Praktijk is dat ethiek een praktische bezigheid is. Nadenken over ethiek helpt bij het maken van eigen keuzes en om daar voor te gaan staan. Nada Dijkema: “Nadenken over ethiek en het maken van weloverwogen keuzes, helpen bij het omgaan met ethische dilemma’s in het werk. Wanneer u dit onder de knie hebt, vergroot dit uw werkplezier en uw integriteit als professional.”

Voorbereiding voor de workshops
Ter voorbereiding op de workshop bedenkt u een situatie in uw werk waarin u een ethisch probleem hebt ervaren (waarin u zich afvroeg wat goed was om te doen, of waar u met een rotgevoel bleef zitten). Beschrijf deze situatie kort en geef aan wat u precies als probleem hebt ervaren. Een selectie van deze voorbereide casussen wordt tijdens de workshop besproken. Beschrijft u dus geen situatie die u liever voor uzelf houdt! Het heeft de voorkeur iets uit uw eigen professionele ervaring te beschrijven, maar u kunt ook andermans ervaring of de actualiteit gebruiken.

PE-punten
Deze workshop ethiek telt mee voor de permanente educatie van het NaVU. Deelname aan de workshop wordt beloond met 4 PE-punten.

Inschrijven
Deze workshop staat alleen open voor BGNU-leden (die eerder al een BGNU-workshop Ethiek hebben gevolgd). Aanmelden kan - na inloggen - via onderstaande aanmeldformulier. Aan deze workshop kunnen maximaal 12 personen deelnemen. Bij meer aanmeldingen werkt BGNU met een wachtlijst.