Financiën op orde met ‘Bewaar’

Nibud biedt e-coaching ‘financiële administratie’. Werknemers met schulden presteren minder. Inzicht in de huidige en toekomstige financiële situatie motiveert medewerkers een volgende carrièrestap te zetten.

Duurzaam inzetbaar

Meer inzicht in de eigen financiële positie houdt langer gezond op de arbeidsmarkt. Het Nibud ontwikkelde een tool waarmee werknemers in acht weken inzicht krijgen in hun financiën. Veel mensen worstelenmet hun financiele administratie.  Het E-coachingstraject heet ‘Bewaar’. Deelnemers delen hun ervaringen in een besloten Facebookgroep. In de eerste 8 weken kunnen ze elke week een uur chatten met Nibud-coaches Gea en Marion. Ook deelden deelnemers onderling vragen en tips. Daarnaast bood de groep ruimte om feedback over de e-mailcoaching aan het Nibud te geven.

Eindelijk die administratie op orde

Veel deelnemers melden in de groep dat ze nu eindelijk eens aan de administratie zijn begonnen. ‘Dit was eigenlijk direct een mogelijkheid om alles goed uit te pluizen en veel weg te doen’, aldus een deelneemster. Dat herkennen andere deelnemers ook. ‘Ik schreef me in omdat ik rekeningen met regelmaat niet kon terugvinden en daardoor te laat was met betalen. Hoewel het nooit tot problemen heeft geleid, omdat ik altijd nog op tijd betaalde, voelde het toch niet prettig. Dankzij de e-mailcoaching heb ik alles nu mooi op orde!’

‘Mijn score is verdubbeld: deelname geslaagd!’

Eén van de deelnemers scoorde bij aanvang van de e-mailcoaching 24 punten op de test: een onvoldoende. Na afloop scoorde hij het dubbele: 48 punten. ‘Dat vind ik wel een succes’, zegt hij trots. ‘Ik merk persoonlijk de verbetering ook, dus meedoen was absoluut de moeite waard. Het programma verraste me, omdat er ook aandacht werd besteed aan bijvoorbeeld abonnementen die je hebt lopen. Al met al past het goed bij het Nibud en werden er aardige bespaartips gegeven’.

Resultaten gepeild

Het Nibud peilde ook via een enquête de tevredenheid van de deelnemers. Voor aanvang van de e-mailcoaching Bewaar gaf 34% van de deelnemers aan hun administratie geordend te bewaren. Na afloop van de e-mailcoaching is dit percentage gestegen tot 80%. Deelnemers geven aan sinds het traject vaker dagelijks de post te openen, maar ook digitaal checken ze regelmatiger de meldingen binnen mijn-omgevingen (zoals van de overheid, internetbankieren of overzichten van verbruikskosten voor energie of telefonie). De deelnemers gaan actiever aan de slag met hun administratie en doen dit sinds de e-mailcoaching op wekelijkse basis. Deelnemers met een partner geven aan samen meer over de financiën te praten.

Vrijwilligers delen tips met cliënten

Sommige deelnemers waren van nature al erg secuur in de financiële administratie, maar deden mee om de tips in de praktijk met anderen te delen. ‘Ik gebruik de Nibud tabbladen sinds 2012 in mijn vrijwilligerswerk en vind deze e-mailcoaching een welkome toevoeging’, aldus een vrijwilligster. ‘Het helpt me om mensen thuis met hun administratie te ondersteunen’.