Regioworkshop Mediation en Uitvaartverzorging

Datum

  • do 07 jun. 2018
  • 16:00u tot 18:00u

Details locatie

  • Tuinzigtlaan 41
  • Uitvaartcentrum DELA
  • 4814 JW
  • Breda
  • NL

Contactgegevens

Als uitvaartondernemers merken we vandaag de dag in toenemende mate problemen in gezinssituaties. Verstoorde familiebanden lijken soms aan de orde van de dag te zijn. De uitvaartondernemer staat dan voor de uitdaging om binnen een week een mooi, waardig en respectvol afscheid te organiseren waar alle partijen binnen een familie toch op een gepaste (eigen) wijze afscheid kunnen nemen van iemand die hen dierbaar is.

De rol van de uitvaartondernemer is aan het veranderen. Waar vroeger de uitvaartondernemer nodig was om de logistiek rondom een crematie of begrafenis te regelen, verschuift dit steeds meer naar iemand die invulling geeft aan het persoonlijke karakter van een uitvaart waarbij vaak bruggen gebouwd moeten worden tussen nabestaanden om voor ieder familielid een passend afscheid te creëren. 

Helaas gaat dit niet altijd in goede harmonie. Het eerste verdriet kan leiden tot agressie en woede naar de uitvaartondernemer en naar elkaar. Mensen die er niet samen uit (willen) komen hoe het afscheid er uit moet zien. Drank en drugs kunnen in het spel zijn. Men gunt het elkaar niet om afscheid te nemen. In samengestelde gezinnen kunnen verschillende belangen de kop opsteken. Iemand in het gezin kan zo dominant zijn dat anderen onder sneeuwen. 

Als uitvaartverzorgers beseffen we dat een goed afscheid voor iedereen belangrijk is om het rouwproces een goede start te geven. Hoe kunnen technieken vanuit de mediation de uitvaartverzorger helpen om op een goede manier tot het einddoel te komen: een passend afscheid voor alle partijen?

In deze regiobijeenkomst proberen we daar samen met Ellen Sijberden, van Sijberden Mediation, een antwoord op te vinden. Ellen Sijberden is MfN rechtbank mediator en gevestigd in Breda.

We sluiten de bijeenkomst af met een drankje.


Bij bijeenkomsten die door BGNU worden georganiseerd kunnen foto’s worden gemaakt ten behoeve van de website van BGNU, publicatie in het Brancheblad Uitvaartzorg, e.d. Wanneer u uitdrukkelijk niet gefotografeerd wenst te worden, geeft u dit dan vooraf aan bij de organisatie.